668 Sayılı KHK ile kapatılan "Zaman Gazetesi"nin eski yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Mümtazer Türköne, Ahmet T. Alkan, Nuriye Akman ve Mustafa Ünal de aralarında bulunduğu 31 medya çalışanının "darbe girişimi" ve "FETÖ/PDY üyeliği" suçlamasıya yargılandığı davanın ikinci duruşmasında üç kişi tahliye edildi.
8 Aralık'ta görülen davada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Hüseyin Belli, Onur Kutlu ve İsmail Küçük'ün tahliyesine, diğerlerinin tutukluluğunun devamına karar verildi. Davaya 5 Nisan'da devam edilecek.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmaya 22 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 6 sanık ve avukatları katıldı.
Alpay: Tutukluluğum cezaya dönüştü
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde söz alan Şahin Alpay, 500 gündür tutuklu olduğunu belirterek, Zaman gazetesinde yazdığı yazıların suç olmadığını, yazılarında parlamenter sistemi ve demokrasiyi savunan yazılar olduğunu söyledi.
Alpay şöyle devam etti:
“Benim bir çok kronik hastalığım var, bunların bir kısmı kanser şüphesi taşıyor. 10 Kasım 2017 de Silivri Devlet Hastanesi’nde sağlık kuruluna girdim. Önümüzdeki günlerde aynı hastanede anjiyo olacağım. Yapılan tetkiklerde kulağımın işitmeme oranının yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıktığı söylendi. Ben 73 yaşındayım. Birçok kronik hastalığım olduğu gibi kalp sağlığımın da kötüye gittiği anlaşılıyor. Hiçbir suçum yoktur. Tutukluluğum cezaya dönüştü. Bu haksızlığa son verilerek giderek azalan yıllarımı eşim, çocuğum ve torunlarımla geçirmeyi diliyorum. Ailemin bakımına ihtiyacım büyük. Kaçmaya kalkabileceğimi düşünüyorsanız adli kontrolle tahliyeme karar verebilirsiniz.”
Bulaç: Yazılarımda herhangi bir suç unsuru yok
İddianamede kendisine bir suç yöneltilmediğini söyleyen tutuklu sanık Ali Bulaç, “6 yazıya sadece başlıkları ile değinilerek atıfta bulunuluyor. Bu yazılarda herhangi bir suç unsuru yok” dedi.
Darbeden 3 ay önce bir yazı yazdığını hatırlatan Ali Bulaç, “Darbeden 3 ay önce darbeye davetiye çıkarmak alçaklıktır diye yazdım. Halkbank’a yapılan operasyonun haksız ve yanlış olduğunu yazdım. Yolsuzluk yapılmışsa, yapan varsa adil soruşturulup cezalandırılmalı diye yazdım. Düşünce ve yazı hayatım boyunca Müslüman yazarların devletten uzak bir hayat sürmeleri gerektiğini yazdım” şeklinde konuştu.
Üç ByLock tespiti
Duruşmada okunan belgeler arasında, tutuklu sanıklar Ahmet Metin Sekizkardeş, İbrahim Karayeğen ve Hakan Taşdelen'in telefonlarında ByLock tespitinin yapıldığı belirtildi. Her üç şüpheli de önceki belgelere göre telefonlarında ByLock bulunmadığını belirterek, ByLock kullanmadıklarını ve telefonlarına da ByLock yüklemediklerini söylediler.
Taşdelen: ByLock şirket hattına ait
ByLock kullanmadığını söyleyen tutuklu sanık Hakan Taşdelen, ByLock bulunan hattın şirket hattı olduğunu, sadece kendisinin kullanmadığını, şirket çalışanlarının da kullandığını, şirket hattından bir kişinin sorumlu tutulamayacağını vurguladı.
Duruşmada sanıklar tahliye isterken savcı taleplerin reddini istedi.
Karar için ara veren mahkeme, Hüseyin Belli, İsmail Küçük ve Onur Kutlu'nun tahliyesine karar verdi. Mahkeme her üç sanığın yurt dışına çıkışını yasakladı.
Davaya 5 Nisan'da devam edilecek.
Yargılananlar* Ahmet Metin Sekizkardeş, Ahmet Turan Alkan, Alaattin Güner, Ali Bulaç, Cuma Kaya, Faruk Akkan, Hakan Taşdelen, Hüseyin Belli, Hüseyin Turan, İbrahim Karayeğen, İsmail Küçük, Mehmet Özdemir, Murat Avcıoğlu, Mustafa Ünal, Mümtazer Türköne, Onur Kutlu, Sedat Yetişkin, Şahin Alpay, Şeref Yılmaz, Yüksel Durgut, Zafer Özsoy, Adil Gülçek tutuklu olarak, Suçlamalar30 sanık, Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme (TCK 309/1), Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme (TCK 311/1), Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme (TCK 312/1), Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma (TCK 314/2) ile suçlanıyor ve bu maddelere ek olarak haklarında Terörle Mücadele Kanunu'nun 5, Türk Ceza Kanunu'nun 53,54,58 ve 63. maddelerince işlem yapılması isteniyor. Bu her bir sanık için üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıl hapis istemi anlamına geliyor. Ne olmuştu?15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen medya kuruluşlarına yönelik operasyonlar başlamış, onlarca gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alınmıştı. Sanıklardan Osman Nuri Öztürk, Süleyman Sargın, Şeref Yılmaz, Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaattin Güner, Faruk Akkan, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Lale Kemal, Ali Bulaç, Sedat Yetişkin, Murat Avcıoğlu, Yüksel Durgut, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hakan Taşdelen, Osman Nuri Arslan ve Nuriye Ural 27 Temmuz 2016'daki ilk gözaltı dalgasında gözaltına alınmıştı. Sanıklar 4 Ağustos'tan itibaren çeşitli tarihlerde tutuklandılar. |
(EA)