* Fotoğraf: Hüseyin Aldemir
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen, 11'i Cumhuriyet gazetesi çalışanı, biri Twitter kullanıcısı 12 kişinin tutuklu bulunduğu 19 sanıklı Cumhuriyet davasına, ilk duruşmanın beşinci gününde devam edildi.
Tutuklu Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, yazar Hakan Kara, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık, tweet'leri nedeniyle yargılanan tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu duruşma salonunda yer aldı.
* Çizim: Yıldıray Çınar
Tutuksuz yargılanan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Gazetesi muhasebe müdürü Günseli Özaltay, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya, Cumhuriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni ve yazarı Aydın Engin ve Cumhuriyet Gazetesi eski muhasebe müdürü Bülent Yener de duruşmada hazır bulundu.
Duruşmayı aralarında Halkların Demokratik Partisi İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili İlhan Cihaner, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti temsilcilerinin de olduğu kişi ve kurumlar takip etti.
Duruşmanın ilk gününde (24 Temmuz) Kadri Gürsel, Akın Atalay ve Musa Kart, ikinci gününde (25 Temmuz) Murat Sabuncu, Bülent Utku, Güray Öz, Önder Çelik ve Mustafa Kemal Güngör, üçüncü gününde (26 Temmuz) Hakan Kara, Turhan Günay, Ahmet Şık, Ahmet Kemal Aydoğdu, Bülent Yener, Günseli Özaltay dördüncü gününde (27 Temmuz) ise Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin ve Orhan Erinç söz almış, avukatları beyanlarda bulunmuştu.
Bugün avukatlar tahliye taleplerini dile getirdi.
Savcının mütalaasında Cumhuriyet gazetesi çalışanı Murat Sabuncu, Akın Atalay, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Hakan Kara, Ahmet Şık ve tweet'leri nedeniyle yargılanan tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluğunun devamını istedi.
Mahkeme, Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Turhan Günay'ın tahliyelerine Murat Sabuncu, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluklarının devamına karar verdi.
Söz avukatlarda
* Çizim: Yıldıray Çınar
Duruşma saat 10.30'da başladı. Avukatlarda beyanlarda bulunup tahliye taleplerini dile getirdi.
Kadri Gürsel'in Avukatı İlkan Koyuncu: “İddianamede somut suçlama yok. Önce kendimizi suçlayıp sonra savunacağız. Kadri Gürsel, Mayıs 2016'da Cumhuriyet’te yazmaya başladı. Sadece 12 Temmuz'da bir yazı yazdı. Ne 'FETÖ', ne darbe geçiyordu.”
* Çizim: Yıldıray Çınar
[Kadri Gürsel'e ByLock suçlamalarına dair] Koyuncu: “Müvekkilim sadece aranmış, Aranan telefon Sedat Albayrak'a kayıtlı. Onun ifadesi neden alınmamış? Buraya Norveç'ten gelmedik; adalet fışkırsın beklemiyoruz. Ama hiç değilse bir kırıntı bekliyoruz"
Kadri Gürsel'in avukatı Köksal Bayraktar: "Bugün bu davada, basının hür olması gerektiğinin iddia makamınca da ortaya konmasını diliyorum.”
* Çizim: Yıldıray Çınar
Hikmet Çetinkaya’nın avukatı Kaan Karcıoğlu: “Savcılık ciddi bir soruşturma yapsaydı takipsizlik verilecek, adliye iş yükünden kurtulmuş olacaktı. Müvekkilimiz 15 Temmuz'dan önce yazılarıyla uyarıcı olmuştur."
Ahmet Şık’ın avukatı Can Atalay: "Ahmet Şık tutuklanana kadar el konulan bir eşya yok. Çünkü Ahmet Şık'ın bu davaya dahil edilmesinin nedeni bir tweet. Ahmet Şık gözaltına alındığı gün Sabah'tan Nazif Karaman ‘Ona şu soru sorulacak’ diye yazıyor. Ve savcı o soruyu soruyor. Savcının, o gün Sabah'ta yayınlanan soruyu sorulması üzerine Ahmet Şık da ‘Siz mi soruyorsunuz, Nazif Karaman mı soruyor?’ diye soruyor. Ahmet Şık 2015 yılı haberleri için neden 2ikisene bekleniyor? Başsavcılık görevini mi ihmal etmiş, yoksa açık bir tehlike mi yok?"
Musa Kart'ın avukatı Yıldız İmrek: "Bu davada McCarthy yöntemleri bile aşıldı."
Avukat Alp Selek: "İçerideki tutukluların tüm açıklamalarına katılıyorum. ByLock'la telefon görüşmesi yapma var. Ben buna hiç önem vermiyorum. Sizin arkadaşınız ByLock'la konuşması hakkınızda tahkikat yapamaz. O zaman tek kurtuluşunuz, size her telefon geldiğinde ‘Bana şöyle telefon geldi, ByLock'çu olup olmadığını bilmiyorum’ diye savcılığa bildirmeniz gerekir. Böyle beş,10 milyon insan sanık konumuna getirilebilir. Kendisi ByLock'çu olmayan kişileri suçlayamazsınız. Konuşmada suç unsuru varsa o vakit suçlayabilirsiniz. Onun dışında suçlayamazsınız, savcı da suçlayamaz, kimse suçlayamaz. Ben davada büyük bir haksızlık gördüm. Müvekkillerimin hepsinin beraat etmesini istiyorum."
"Hepsini verin bize gidelim"
Çizim: Eylem Koçyiğit
Avukat Fikret İlkiz Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu'nun Cumhuriyet davasını ele alan raporunun Türkçe halini mahkemeye sundu.
"Çalışma Grubu, en uygun çözümün, tutuklu isimlerini sayarak, bir an önce serbest bırakılmasını ve uluslararası hukuka uygun olarak tazminat ve diğer haklarının verilmesini talep etmektedir. Ve hükümetten sonuca ilişkin bilgi istiyor. Yani ne sonuç çıkarsa çıksın, hükümetin bunu Çalışma Grubu'na iletmesini istiyor."
İlkiz taleplerini şöyle sıraladı:
“Onlar gazetecidirler.
* Caretta carettayı, onları düşünmeyenlerin yerine düşüneni Hakan Kara'yı;
* Turhan Günay'ı -daha fazla dava anısı olmasın, kitaplar artık Silivri'de kalmak istemiyorlar, ‘çıkın koliden’ diyoruz çıkmıyorlar-;
* Güray Öz'e gönderilen mektupları haddimizi, yetkimizi aşarak okuyoruz. Telefonla okurlara yanıt veriyoruz. ‘Siz kimsiniz’ diyorlar. Anlatıyoruz, inanmıyorlar. Güray gelsin, işini yapsın, bizi kurtarsın.
* Gurur duyduğumuzu ifade etmek zorunda olduğumuz Murat Sabuncu iznini uzattı da uzattı. Gazeteciler izin yapacak. Artık kaytarmasın işinin başına dönsün. Haberlerle başa çıkmaktan yorulduk.
* Dolar aldı başını gidiyor. Ne reklam veriyorlar ne ilan alıyoruz. Kağıttır, baskıdır, matbaadır anlamıyoruz. Önder Çelik gelsin işini yapsın.
* 40 yılın başında yayın danışmanlığı geldi aklımıza. Bir ay bile çalışmadan Kadri Gürsel çekip gitti.
* Ahmet Şık çık dışarı. Cezaevini mesken tutmaktan şimdilik vazgeç, eşi kızı var, çok seviyor. Aklında olsun, zannetmesin ki işten atmayız. İşe gelmezse atarız.
* Terör örgütüne yardım ve yataklıktan vazgeçmek suretiyle Musa Kart kendi örgütüne dönsün. Avukat Akın Atalay ve Bülent Utku’yu verin bize biz gidelim.
"Hepsini verin bize gidelim. Ne zaman isterseniz geliriz.”
"Gerçekten heyetiniz Güngör'ün kaçacağına inandı mı?"
Çizim: Eylem Koçyiğit
Avukat Hasan Fehmi Demir: "Cem Küçük [İddianamede tanık olarak yer alıyor] daha dün gazetede, bu davanın yargıcı gibi beyanlarda bulunuyor. Bir kısım arkadaşımızı infaz ediyor. Böyle tanık olabilir mi? Dürüst yargılama olabilir mi?
"Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kemal Güngör 30 yıllık avukat. Sizin basın davalarıyla ilgili olmanız nedeniyle defalarca karşınıza gelmiş bir arkadaşımız. Gerçekten heyetiniz Güngör'ün kaçacağına inandı mı? Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, ‘Tutuklayacaklar ama mücadelemi orada yapacağım’ diyerek geliyor ve tutuklanıyor. Gerçekten kaçacağına inandınız mı?
"Tutuklama kararında hiçbir gerekçe yok. Sanıklar yalvarıyorlar ‘Bana suçumu verin’ diye, biz de yalvarıyoruz ‘Gerekçeyi verin.’"
Savcı mütalaasını verdi
TIKLAYIN: Savcı Mütalaasını Verdi: 7 Kişi Hakkında Tutukluluğun Devamını İstedi
Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hakan Kara, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık ve Tweet'leri nedeniyle yargılanan tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluğunun devamını istedi.
Cumhuriyet Gazetesi okur temsilcisi Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör hakkında adli kontrol ile tahliye istedi.
Cumhuriyet Gazetesi Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, hakkında tahliye talebinde bulundu.
Ahmet Şık'ın savunmasına savcılığa dair suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
Karar: Yedi tahliye, beş tutukluluk devamı
TIKLAYIN - Mahkeme Kararını Açıkladı: Yedi Tahliye, Beş Tutukluluk Devamı
Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ,
* Cumhuriyet Gazetesi okur temsilcisi Güray Öz, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hakan Kara, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör ve Cumhuriyet Gazetesi Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay'ın tahliyelerine;
* Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık, Tweet'leri nedeniyle yargılanan Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluklarının devamına karar verdi.
Mahkeme ayrıca savcının da talep ettiği, Ahmet Şık'ın savunmasına dair savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
(EA/BK)
Ne olmuştu?İddianame, 19 sanıktan tutuklu bulunan 12’sinin 5 Kasım 2016'da tutuklanmasından 156 gün sonra, 4 Nisan 2017'de hazırlandı. Yargılama 24 Temmuz 2017'de başladı. Soruşturmayı Murat İnam başlattı. İnam "FETÖ davası” sanığı. İnam'ın imzasının yer almadığı iddianameyi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba imzaladı. Gazetecilik faaliyetlerininsuç olarak olarak yer aldığı iddianamenin 106 haber delil ve dayanak, 149 tweet, 17 gazeteci ve gazete yöneticisi de tanık olarak yer almıştı. Savcılık, “Silahlı terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından cezalandırılmalarını talep ediyor. Kim yargılanıyor?Tutuklular: Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, köşe yazarı Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, köşe yazarı Hakan Kara, Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, okur temsilcisi Güray Öz, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, muhabir Ahmet Şık, tweet'leri nedeniyle yargılanan tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu. Hakkında adli kontrol kararı verilenler: Cumhuriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni ve köşe yazarı Aydın Engin, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hikmet Çetinkaya. Hakkında kısıtlama kararı olmayanlar: Eski muhasebe müdürü Bülent Yener, muhasebe müdürü Günseli Özaltay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç. Hakkında yakalama kararı olanlar: Cumhuriyet Gazetesieski genel yayın yönetmeni ve köşe yazarı Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanı İlhan Tanır. Sanıklardan Ahmet Kemal Aydoğdu hariç tüm sanıklar Cumhuriyet çalışanı veya yöneticisi. Kime kaç yıl istendi?Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi; Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik’in “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapsi; Bülent Utku, Musa Kart, Güray Öz, Turhan Günay, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın da “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapsi; Ahmet Şık’ın ise “PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. Ahmet Kemal Aydoğdu'ya ait olduğu iddia edilen "jeansbiri” hesabından atılan 31 tweet iddianamede şöyle yer alıyor: “Aydın Engin’in Twitter’de jeans- Biri ismini kullanan FETÖ/PDY yöneticisi şüpheli Ahmet Kemal Aydoğdu tarafından 20 Ekim 2016 tarihinde Aksilahlanma hastaginin açılmasından sonra 23 Eylül 2016 tarihinde “AKSK (Ak Silahlı Kuvvetler)” başlıklı bir yazı yazarak bir algı çalışması başlattığı... FETÖ/PDY’nin darbe girişimini bastıran kahraman Türk halkının birlik ve beraberliğini bozarak, toplumsal fay hatlarını harekete geçirmek amacıyla tutuklu şüpheli Ahmet Kemal Aydoğdu’ya ait ‘Jeans- Biri’ isimli profilden başlatılan ‘Aksilahlanma’ etiketini gazete ve internet sitesinde haberleştirdiği, yine şüphelilerden Aydın Engin tarafından bu paylaşımın müstakil bir yazı konusu edilerek, kamuoyu nezdinde doğru ve inandırıcı olduğu yönünde kanaat oluşturmaya çalıştığı, böylece silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’nin amaçlarına hizmet ettiği görülmüştür.” Mahkeme heyetiİstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı: Abdurrahman Orkun Dağ. Üye hakimler ise şöyle: Ramazan Çiçek, Halit İçdemir. Duruşma savcısı: Hacı Hasan Bölükbaşı. |