Haberin Kürtçesi için tıklayın
Sansürün kaldırılmasının 109. yıl dönümünde gazetecilerin yargılandığı 19 sanıklı Cumhuriyet davasının ilk duruşması görülecek.
31 Ekim 2016’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, yönetim kurulu toplantısında alınana vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından” soruşturma başladığını açıkladı.
Soruşturma savcısı “FETÖ davası” sanığı
Soruşturmayı başlatan savcı Murat İnam'dı. İnam, ayrıca Selam Tevhid davasında sanık.
İnam’ın davasının temelini oluşturan 7 Aralık 2015 tarihli HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın soruşturma raporunda Savcı Murat İnam’ın da olduğu bu 54 savcı ve hakimin meslekten ihracı istenmişti.
İnam’ın meslekten ihraç edilmesini engelleyen beş HSYK üyesinden Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen darbe girişiminin ardından tutuklandı, meslekten ihraç edilmişti.
Cumhuriyet'e operasyon
Cumhuriyet gazetesinden 16 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 13’ü aynı gün içinde gözaltına alındı.
Gözaltına alınan isimler şöyleydi:
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Hakan Kara, yazar Hikmet Çetinkaya, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kuruul Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yener, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Aydın Engin, yazar Kadri Gürsel ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay.
Sabuncu, Gürsel, Kart, Çelik, Utku, Güngör, Öz, Kara ve Günay 4 Kasım'da tutuklandı.
Gözaltı kararı çıkarıldığında yurtdışında olan Akın Atalay da 11 Kasım'da Türkiye'ye döner dönmez, Atatürk Havalimanı'ndan gözaltına alındı, 12 Kasım'da tutuklandı.
Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık ise sosyal medya paylaşımları ve haberleri nedeniyle 29 Aralık 2016 Perşembe sabahı gözaltına alındı, aynı gün tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.
İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği, 30 Aralık 2016’da, Şık hakkında “FETÖ/PDY ve PKK” propagandasını yaptığı iddiasıyla tutuklama kararı verdi.
İddianame Sabah'a servis edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba tarafından hazırlanan iddianame 4 Nisan'da Sabah gazetesinde yayınlandı, 18 Nisan'da İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti.
Savcılar,
* Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi;
* Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç, Güray Tekin Öz ve Önder Çelik’in “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis;.
* Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın da “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis;
* Ahmet Şık’ın ise “PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istedi.
9 aydır tutuklu bulunan gazeteciler bugün ilk defa hakim karşısına çıkıyor. (EA)