aberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın.
Manşet fotoğrafı: Tansu Pişkin / bianet
Tutuklu Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, yazar Hakan Kara, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık duruşma salonuna alkışlarla girdi.
Tweet'leri nedeniyle yargılanan tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu da duruşmaya getirildi.
Tutuksuz sanıklar Bülent Yener, Günseli Özaltay, Orhan Erinç, Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya duruşmaya katıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan yurtdışındaki sanıklar Can Dündar ve İlhan Tanır ise duruşmaya katılmadı.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan, 11'i Cumhuriyet gazetesi çalışanı, biri Twitter kullanıcısı 12 kişinin tutuklu bulunduğu, 19 sanıklı Cumhuriyet davasının ilk duruşmasında alkışlar salondaki aileler ve izleyicilerden geldi.
TIKLAYIN - CUMHURİYET İDDİANAMESİNDE HABERLER DELİL, GAZETECİLER TANIK OLDU
Davayı izleyenler arasında Mariette Cauchi (Uluslararası Kıdemli Avukatlar Projesi), Isabelle Rossaert (PEN Belçika), Regula Venske (PEN Almanya), Maria Emilia Arioli (PEN İsviçre), Steven Ellis (Uluslararası Basın Enstitüsü), Henri Koponen (Uluslararası Basın Enstitüsü), Barbara Trionfi (Uluslararası Basın Enstitüsü) ve Marty Steffens (Uluslararası Basın Enstitüsü), Jorgen Lorentzen (PEN Norveç), Nora Wehofsits (ECPMF), Mogens Blicher Bjerregård(Uluslararası Gazeteciler Federasyonu), Johann Bihr (Sınır Tanımayan Gazeteciler Merkez-Fransa) ve Erol Önderoğlu (Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye) ile Avrupa Parlamentosu üyeleri Arne Lietz ve Rebecca Harms da yer aldı.
Duruşmanın ilk gününde Kadri Gürsel, Akın Atalay ve Musa Kart savunmalarını yaptı. Duruşma yarın saat 10.00'da devam edecek.
TIKLAYIN - CUMHURİYET İDDİANAMESİNDE HABERLER DELİL, GAZETECİLER TANIK OLDU
Mahkeme heyeti
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı: Abdurrahman Orkun Dağ.
Üye hakimler ise şöyle: Mehmet Arslan, Halit İçdemir.
Duruşma savcısı: Hacı Hasan Bölükbaşı.
1100 avukattan vekalet
* Fotoğraf: Elif Akgül / bianet
Davaya 1100 avukat vekalet verdi. Çok sayıda avukatın duruşma salonuna girmek istemesi nedeniyle, sadece 150 kişilik kapasitesi olan duruşma salonuna gazeteciler alınmadı.
Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, avukatlar için sadece 57 avukat yeri olduğunu, sanıklar için yer kalmadığını belirterek avukatların birkaçı çıkmadığı sürece sanıkları getirmeyeceklerini söyledi.
Bunun üzerine yaklaşık 20 avukat salondan çıktığı için yerlerine gazeteciler girebildi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, İlhan Cihaner, Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Garo Paylan ve Filiz Kerestecioğlu, bağımsız mlletvekili Aylin Nazlıaka, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu'ndan Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy duruşma salonuna girebildiler.
"Silahlı üsteğmen" tepkisi
* Fotoğraf: Tansu Pişkin / bianet
Duruşma salonunda silahlı üsteğmenin olmasına tepki gösteren avukatlar “Silahların gölgesinde yargılama yapılamaz” dedi.
Mahkeme başkanı Dağ ise “Burda sanıkların savunma hakkı her şeyden önde geliyor. Sizlerin izleyicilerin yaptığı bazı şeyler salonun sükunetini bozuyor. Alkışlamak, görüntü almak salonun sükunetini bozuyor” dedi.
Saat 11.00 civarında sanıkların kimlik tespitine başlandı.
Avukat Yalçın: Bu hikayeyi dokuz ay boyunca yaşadık
* Fotoğraf: Tansu Pişkin / bianet
Kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi. İlk sözü, Cumhuriyet gazetesinin avukatı Abbas Yalçın aldı, savunmalar başlamadan evvel soruşturma aşamasında yapılan hukuksuzluklar özetledi:
“Dokuz aydır bekliyorlar. Bu dokuz ay nasıl geçti? Salonda bulunan herkesin bir anlığına şunu düşünmesini istiyorum. Bir sabah azılı bir suçlu olarak uyandırılıyorsunuz. Onlarca polis evinize baskın yapıyor. Sizin, eşinizin ya da çocuğunuzun fark etmeksizin dijital verilerinize el konuyor.
“Kimseyle görüşemeden beş gün bekletiliyor. Avukatınız değil soruşturma dosyası, savcılık koridoruna ulaşamıyor. Şanslıysanız beş gün, değilseniz 30 gün gözaltına kalıyorsunuz.
“İfadeniz alınırken suçlamaları öğreniyor, masumiyetinizi anlatmak zorunda kalıyorsunuz. Evinizden bile alınsanız kaçma şüphesiyle tutuklanıyorsunuz.
“Haftada yani 168 saatte bir saat ailenizle, bir saat avukatınızla görüşebiliyorsunuz. 166 saati yalnız geçiriyorsunuz. Gökyüzü bile tel örgülerle kapalı. Avukatınızla cezaevinin belirlediği saatte kayıt ve gözetim eşliğinde görüşebiliyorsunuz.
“Gazete alma imkanınız varsa gizliliği dert etmenize gerek yok, savcılığın servis ettiği gazetelerden öğrenebiliyorsunuz. Davanızın açıldığını avukatınızdan değil medyadan öğrenebilirsiniz. Onlarca klasörlük dosyayı avukatınız alabilirse ancak hazırlanabiliyorsunuz.
“Hazırlandım ‘Oh, savunmamı vereceğim’ diye umut ediyorsanız, evrakı cezaevi yönetimi okuyabilir, izin verirse kopyasını çıkarabilir.
“Biz bu hikayeyi dokuz ay boyunca bizzat yaşadık. Hatırlatmak boynumuzun borcudur.”
Avukat İmrek: Savunma hakkı kısıtlandı
* Çizim: Tarık Tolunay
Avukat Yıldız İmrek de avukat sınırlamasına değindi:
“Ceza Muhakemeleri Kanunu’na Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen maddeyle en çok üç avukat hazır bulunuyor. Bu hüküm kuşkusuz müdafi sayısını sınırlamıyor ama duruşma açısından sınırlama var. Ancak biz bunun savunma hakkını kısıtladığını düşünüyoruz.
“KHK ile temel haklara ilişkin kısıtlama yapılmasının insan haklarına aykırı. Örgüt üyeliği suçlamasının kendisi bakımından kısıtlama adil ya da ölçülü değildir.”
* Fotoğraf: Tansu Pişkin / bianet
Cumhuriyet tutukluları savunmalara başladı
* Çizim: Tarık Tolunay
Avukatların savunmasının ardından ilk savunmayı Kadri Gürsel yaptı.
TIKLAYIN: KADRİ GÜRSEL'İN SAVUNMASI: BAĞIMSIZ, ELEŞTİREL GAZETECİ OLDUĞUM İÇİN KARŞINIZDAYIM
Gürsel'in ardından söz alan avukatı Köksal Bayraktar Basın Kanunu'nun 17. maddesini hatırlattı. "Basın danışmanı" "yayın danışmanı" olarak sorumluluğun olmadığı savunması yaptı.
Söz alan ikinci kişi avukat Akın Atalay oldu.
TIKLAYIN: AKIN ATALAY'IN SAVUNMASI: YAYIN POLİTİKASINI DEĞERLENDİRMEK SAVCILARIN HADDİ, HAKKI DEĞİL
Duruşma'ya 15.30 itibariyle verilen bir saatlik aranın ardından Atalay savunmasına devam etti.
Mahkeme Başkanı: Savunmalardaki her bir kelimenin önemi çok büyük
Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, "Evet bazı sıkıntılar var ama elimizdeki imkanlar bu kadar. Savunmaların yanında bunlar sadece ayrıntı. Bunların hiç önemi yok ama savunmalardaki her bir kelimenin önemi çok büyük" dedi.
İlk günün son savunması Musa Kart'tan
Duruşmanın ilk gününde son savunmayı karikatürist Musa Kart yaptı.
TIKLAYIN: MUSA KART'IN SAVUNMASI: YANITIM, ÇOK KISA VE NET, BU SUÇLAMAYI AYNEN İADE EDİYORUM
Duruşma yarın 10.00'da devam edecek.
Ne olmuştu?İddianame, 19 sanıktan tutuklu bulunan 12’sinin 5 Kasım 2016'da tutuklanmasından 156 gün sonra, 4 Nisan 2017'de hazırlandı. Yargılama 24 Temmuz 2017'de başladı. Soruşturmayı Murat İnam başlattı. İnam "FETÖ davası” sanığı. İnam'ın imzasının yer almadığı iddianameyi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba imzaladı. Gazetecilik faaliyetlerininsuç olarak olarak yer aldığı iddianamenin 106 haber delil ve dayanak, 149 tweet, 17 gazeteci ve gazete yöneticisi de tanık olarak yer almıştı. Savcılık, “Silahlı terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından cezalandırılmalarını talep ediyor. Kim yargılanıyor?Tutuklular: Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, köşe yazarı Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, köşe yazarı Hakan Kara, Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, okur temsilcisi Güray Öz, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, muhabir Ahmet Şık, tweet'leri nedeniyle yargılanan tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu. Hakkında adli kontrol kararı verilenler: Cumhuriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni ve köşe yazarı Aydın Engin, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hikmet Çetinkaya. Hakkında kısıtlama kararı olmayanlar: Eski muhasebe müdürü Bülent Yener, muhasebe müdürü Günseli Özaltay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç. Hakkında yakalama kararı olanlar: Cumhuriyet Gazetesieski genel yayın yönetmeni ve köşe yazarı Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanı İlhan Tanır. Sanıklardan Ahmet Kemal Aydoğdu hariç tüm sanıklar Cumhuriyet çalışanı veya yöneticisi. Kime kaç yıl istendi?Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi; Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik’in “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapsi; Bülent Utku, Musa Kart, Turhan Güray, Güray Öz, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın da “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapsi; Ahmet Şık’ın ise “PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. Ahmet Kemal Aydoğdu'ya ait olduğu iddia edilen "jeansbiri” hesabından atılan 31 tweet iddianamede şöyle yer alıyor: “Aydın Engin’in Twitter’de jeans- Biri ismini kullanan FETÖ/PDY yöneticisi şüpheli Ahmet Kemal Aydoğdu tarafından 20 Ekim 2016 tarihinde Aksilahlanma hastaginin açılmasından sonra 23 Eylül 2016 tarihinde “AKSK (Ak Silahlı Kuvvetler)” başlıklı bir yazı yazarak bir algı çalışması başlattığı... FETÖ/PDY’nin darbe girişimini bastıran kahraman Türk halkının birlik ve beraberliğini bozarak, toplumsal fay hatlarını harekete geçirmek amacıyla tutuklu şüpheli Ahmet Kemal Aydoğdu’ya ait ‘Jeans- Biri’ isimli profilden başlatılan ‘Aksilahlanma’ etiketini gazete ve internet sitesinde haberleştirdiği, yine şüphelilerden Aydın Engin tarafından bu paylaşımın müstakil bir yazı konusu edilerek, kamuoyu nezdinde doğru ve inandırıcı olduğu yönünde kanaat oluşturmaya çalıştığı, böylece silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’nin amaçlarına hizmet ettiği görülmüştür.” Mahkeme heyetiİstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı: Abdurrahman Orkun Dağ. Üye hakimler ise şöyle: Ramazan Çiçek, Halit İçdemir. Duruşma savcısı: Hacı Hasan Bölükbaşı. |
(EA/BK/AS)