Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Hrant Dink Vakfı 2009 yılından beri yayınladığı “Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi” çalışması sonuçlarını açıkladı.
Vakıf yazılı basında etnik, ulusal ve dini kimliklere yönelik nefret söylemini tespit ve teşhir etme amaçlı medya tarama çalışması yapıyor. Yayınlanan rapor Ocak-Nisan 2017 dönemini kapsıyor. Rapor Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Dr.İdil Engindeniz Şahan'ın danışmanlığında hazırlandı.
Raporun sonunda örnek olarak seçilmiş haber ve köşe yazıları, bu örneklere dair nefret söylemi analizleri ve ayrıca ilgili dönemde nefret söylemi ürettiği tespit edilen bütün içeriklerin künye bilgilerinin yer aldığı bir liste bulunuyor.
Dört ayda 1806 içerikte nefret söylemi
‘Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi’ araştırmasının 2017 yılı Ocak – Şubat – Mart – Nisan aylarını kapsayan dört aylık döneminde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 1806 köşe yazısı ve haber tespit edildi.
70 yayında, birden fazla gruba yönelik farklı kategorilerde nefret söylemi üretildiği için bu yazılar ele aldıkları grup/kategori sayısı kadar (birden fazla defa) incelenmiş oldu ve 1876 yazıya ulaşıldı. İncelenen tüm yazılarda 58 farklı grup hakkında 2335 adet nefret söylemi içeriği bulundu.
Nefret söyleminin hedefi Ermeniler ve Suriyeliler
En çok köşe yazılarında
Yerel basında nefret söylemi daha fazla
Akit, MilliGazete, Yeni söz, Yeni Çağ
Medyada Nefret Söylemi Ocak-Nisan 2017 İzleme Çalışması Sonuçları 19 Haziran Pazartesi, 18:30-20:30 saatleri arasında Hrant Dink Vakfı, Havak Salonu’nda düzenlenecek panelde açıklanacak. (HK)
* Raporun tamamını incelemek için tıklayın.