Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi yayın danışma kurulu üyeleri, yöneticileri ve yazarlarının yargılandığı davaya bugün devam edildi. Mahkeme avukatların tutuklu sanıklar için tahliye, tutuksuz yargılanan sanıkların yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması için yaptığı talepleri reddetti. Duruşmaya 22 Haziran günü devam edilecek.
Davanın iddianamesi 23 Kasım 2016’da kabul edilmiş ve dava 29 Aralık günü başlamıştı.
Davada yazar ve yayın danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan, yazar ve yayın danışma kurulu üyesi Necmiye Alpay, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ile Özgür Gündem Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, yazar Eren Keskin, yazar ve yayın danışma kurulu üyesi Filiz Koçali, yazar ve yayın danışma kurulu üyesi Ragıp Zarakolu, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ve yayın danışma kurulu üyesi Bilge Aykut yargılanıyor.
TIKLAYIN - ÖZGÜR GÜNDEM İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ
İlk duruşmada Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Kaya tahliye edilmişti. Erdoğan 19 Ağustos, Alpay 31 Ağustos, Kaya ise 22 Ağustos'tan beri tutukluydu.
İkinci duruşmada davasının ikinci duruşmasında Bilge Oykut ile Zana (Bilir) Kaya'nın savunması tamamlanmış. İnan Kızılkaya için istenen tahliye talebi reddedilmişti. Ertesi gün gazetenin İmtiyaz Sahibi Sancılı tutuklanmıştı.
İnan Kızılkaya getirildi
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen üçüncü duruşmaya, davanın tutuklu yargılanan iki isminden İnan Kızılkaya getirilirken, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Kemal Sancılı'nın katılımı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden sağlandı. Tutuksuz sanıklardan ise Eren Keskin, Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan davada hazır bulundu.
Duruşma tutuklu yargılanan ve ilk defa duruşmaya katılan İnan Kızılkaya'nın savunmasıyla başladı.
"Yaşasın adalet, özgürlük ve barış"
Savunmasına George Orwell'in "Gazetecilik başkasının yayınlanmak istemediğini yayınlamak, gerisi halkla ilişkilerdir." sözleriyle başlayan Kızılkaya, geçtiğimiz iki yılda kaybettiği gazeteci meslektaşlarını andı.
Kızılkaya şu ifadelere yer verdi:
"Hem Türkiye'nin içinde hem de sınırlarının dışında devam eden çatışma, gerginlik, kan ve barut arasında; her şeyden önce bir insan ve gazeteci olarak duyarsız kalınamayacak olaylarda yaşanan üniformalı ve sivil ölümler karşısında; 'ölüm, adın kalleş olsun!' diyorum. Ve sözümü Türkçenin büyük şairlerinden Yaşar Kemal'in 'Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa şimdi en güzel şiir barıştır.' dizeleriyle bitiriyorum.
TIKLAYIN- İNAN KIZILKAYA 92 DAVADAN YARGILANIYOR
"Yaşasın adalet, özgürlük ve barış. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilere özgürlük.
Kızılkaya'nın avukatı Gülizar Tuğçe ise yaptığı savunmada, "Ara duruşmada aldığınız kararla yaptığınız suçlamanın tam adı gazeteciliktir. Gazetecilik faaliyeti yaptığını siz kendi kararınızla ifade ediyor, buna karşılık 'silahlı yasadışı örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutukluluğuna devam kararı veriyorsunuz. AİHM kararlarından bahsetmeye gerek yok, hepsini biliyorsunuz. Biraz hukuka uygun davranın sadece." dedi.
Sancılı: Gazetemiz legaldir
İddianamede tarafına yapılan bütün suçlamaları reddeden gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı savunmasında şu ifadelere yer verdi:
"Gazetemizin yasadışı bir örgütle bağlantısı olduğu iddiası asılsız olup, gazetemiz her türlü yasal denetime açık olmuştur. Yaşanan bütün süreçler legaldir. Binaya mühür vurulmasıyla mağdur olmuş vaziyetteyiz. İddiaları kabul etmiyor, tahliyemi talep ediyorum.
İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı adına savunma yapan avukat Özcan Kılıç, dosyadan "örgüt üyeliği" suçlamasının kaldırılmasını talep etti
Yurtdışı yasağı kalksın
Tutuksuz yargılanan Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay yurtdışı yasaklarının kaldırılmasını talep ederken, Eren Keskin hakkında haftada bir olan imza şartının kaldırılmasını talep etti.
Keskin, heyete şöyle konuştu:
"Hakkımda 140'tan fazla dava var. Kesinlikle yurtdışına çıkmayacağım. Gerekirse cezaevine gireceğim. Ta ki Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere nasıl uymadığını ispat edene dek. Ancak hakkımda uygulanan imza şartının kaldırılmasını talep ediyorum. Çünkü ben bir avukatım ve mesleğimi icra ederken zorlanıyorum.
Aslı Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan, daha önceki duruşmalarda mahkemenin Emniyet Genel Müdürlüğü'nden talep ettiği, sanıklar hakkındaki istihbarat bilgisinin hiçbir şekilde delil olarak değerlendirilemeyeceğini ve Erdoğan'ın yazılarının insan hakları temelli olduğunu vurguladı. Alacağı ödüller olması sebebiyle Erdoğan'ın yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti.
Necmiye Alpay’ın avukatı Mehmet Adil Demirci, yurtdışı yasağının kaldırılması talebini tekrarlarken, Alpay’ın Özgür Gündem üzerinden açılmış iki davasının birleştirilmesini istedi. (TP/HK)