Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de gözaltına alınan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel ile ilgili açıklama yayınladı.
Bakanlık, soruşturma süresince hukuk devleti kurallarına riayet edilmesini istedi.
Türkiye ve Almanya vatandaşı gazeteci Deniz Yücel, avukatları aracılığıyla hakkında yakalama kararı olduğunu öğrenince14 Şubat’ta ifade vermek için gittiği İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltına alınmıştı.
Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, bianet’e yaptığı açıklamada dosyada gizlilik kararı olduğunu, ancak emniyette müvekkiline yöneltilen soruların Redhack ile olduğunu belirtti. Die Welt, Yücel’in Redhack’in Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın maillerine yayınlamasına dair haberler yaptığını belirtti.
Veysel Ok, Deniz Yücel’in ifadesini savcıya vermek istediğini ve savcının talimatının beklendiğini söyledi. Deniz Yücel’in avukatları ile görüştüğünü aktardı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Deniz Yücel ile ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in salı gününden beri İstanbul'da bir ceza soruşturması kapsamında polis tarafından gözaltına alındığı bilgisine sahibiz. Türk makamlarının yürüttüğü mevcut soruşturma sürecinde, özellikle Türkiye'de basın özgürlüğünün anayasa hukukuyla güvenceye alınmış olması bakımından, hukuk devleti kurallarına riayet edilmesini ve adil davranılmasını istiyoruz. Elbette Deniz Yücel'e destek olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Deniz Yücel ve Die Welt yazı işleriyle temaslar kuruldu ve sürüyor.”
Gazetecilerden tepkiler
Die Welt'te yer alan habere göre Die Welt’in Genel Yayın Yönetmeni Ulf Poschardt "Muhabirimiz Deniz Yücel mükemmel bir iş çıkarıyor. Türk hükümeti, sürekli bir hukuk devleti olduğuna vurgu yapıyor. O nedenle suçsuzluğunun adil bir yargı sürecinde ortaya çıkacağından bir şüphemiz yoktur" dedi.
DW Türkçe’nin haberine göre Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Frank Überall, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, hoşuna gitmeyen haberciliği bitirmek için olağanüstü hali suistimal etmeye çalışıyor. "Federal hükümetten diplomatik kanalları kullanarak meslektaşımızı korumak için olaya müdahale etmesini bekliyoruz" dedi.
Almanya Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünden yapılan açıklamadaysa Türkiye’deki gelişmelerin “yeni bir boyuta” ulaştığı belirtildi.
Almanya’daki siyasilerden tepkiler
DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya’daki siyasetçiler Yücel’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Rolf Mützenich bugün Oberhausen kentinde referandum mitingi yapacak olan Başbakan Binali Yıldırım'a bir çağrı yaparak Yücel'in serbest bırakılmasını istedi. Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine konuşan Mützenich "Bu Alman-Türk ilişkilerine yeni bir külfet çıkartıyor ve hiç de katlanılabilir değil” dedi.
Hırıstiyan Demokrat Birlik partisinden Armin Schuster de "Basına bu tarz ve biçimde saldırmak, otoriter bir sistemin en kesin işareti” dedi. Binali Yıldırım'ın Oberhausen'da konuşma yapacağına dikkat çeken Schuster böyle bir sistem için kamuoyu önünde destek kazanmaya çalışmanın "tahammül edilemez” olduğunu belirtti.
Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger de Berliner Zeitung'a yaptığı açıklamada Deniz Yücel'in serbest bırakılması için Başbakan Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temasa geçmesi gerektiğini söyledi.
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de "Büyük Koalisyondan net sözler bekliyorum. Hükümet Deniz Yücel'in serbest bırakılması için harekete geçmek zorunda” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alınmıştı.
Aynı soruşturma kapsamında gazeteciler Diken internet sitesi editörü Tunca Öğreten, DİHABER Diyarbakır Büro Şefi - editör Ömer Çelik ve BirGün Gazetesi İdari Sorumlusu Mahir Kanaat da 18 Ocak 2017'den bu yana tutuklu bulunuyor.
Öğreten, Çelik ve Kanat'la birlikte 25 Aralık 2016'da gözaltına alınan DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü E.S. ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan ise serbest bırakıldı.
TIKLAYIN - 24 GÜN GÖZALTINDA TUTULAN 3 GAZETECİ TUTUKLANDI, 3 GAZETECİ SERBEST
25 Aralık günü ev baskınlarını haber yapan Sabah gazetesi soruşturma kapsamında Deniz Yücel'in adının olduğunu da yazmıştı. (BK/EA)