Haberin Kürtçesi için tıklayın
Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteci Celal Başlangıç ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
“Suç İşlemeye Alenen Tahrik Etme”, “Suçu ve Suçluyu Övmek”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” iddialarıyla yargılanan Başlangıç, hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını reddetti.
Cezaevinde ağır tecrit koşullarında tutulduğunu ifade eden Kızılkaya da savunmasını yapmak için ek süre talep etti.
Mahkeme bir sonraki duruşmanın 24 Kasım saat 10.10’da görülmesine ve Başlangıç’ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.
Başlangıç: Suçlamalar siyasi
Başlangıç savunmasında nöbetçi yayın yönetmenlerine yöneltilen suçlamaların tamamen konjonktürel ve siyasi olduğunu ifade etti. 1993’te Abdullah Öcalan’la röportaj yaptığını söyleyen Başlangıç, “O yıllarda bile değil dava tek bir soruşturma açılmadı” dedi.
Yoğun baskı gören Özgür Gündem’le dayanışmak için nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığını belirten Başlangıç, “Bugün artık nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapılacak bir Özgür Gündem gazetesinin bile ortada kalmadığını düşünürsek gerek benim gerekse de yüze yakın meslektaşımın yaptığı bu dayanışmanın ne kadar doğru olduğu ortaya çıkar” diye konuştu.
CELAL BAŞLANGIÇ'IN SAVUNMASI: Suçlamaların Tümünü Reddediyorum Çünkü Gazeteciyim
Kızılkaya: Tecrit koşullarından savunmamı hazırlayamadım
22 Ağustos’tan beri tutuklu bulunan Kızılkaya ise, Silivri Cezaevi’nde ağır tecrit şartlarında tutulduğunu belirterek savunmasını yapmak için mahkemeden süre talep etti.
Gözaltına alındıkları andan itibaren işkence ve kötü muamele gördüklerini söyleyen Kızılkaya, bu durumun Silivri cezaevinde de devam ettiğini, birçok haklarının OHAL bahane edilerek engellendiğini belirtti.
Kızılkaya “Haber verme, kamuoyunu bilgilendirme, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki faaliyetlerim gerekçe gösterilerek tutuklanıp yargılanmama karşın bir gazeteci olarak sınırlı iletişim ve avukat desteği hakkından yoksun durumdayım. Anlatmaya çalıştığım durumdan kaynaklı olarak bulunduğum ağır tecrit koşullarından dolayı, bırakın savunma yapabilmem, bir tutuklunun-insanın düşünce ve ruhsal durumunu koruması bile çok zordur. Bu nedenle savunmamı hazırlamak için süre talep ediyorum” diye konuştu.
İNAN KIZILKAYA'NIN İFADESİ: Silivri'deki Bu Tecrit Koşullarında Savunmamı Hazırlayamadım
Ne olmuştu?
TIKLAYIN - GÜN GÜN ÖZGÜR GÜNDEM YAYIN YÖNETMENLERİ DAVALARI
Çatışmanın yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs 2016’da Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.
22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.
31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı.
"Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan 13 kişi ifadeye çağrıldı. Dokuz kişiye takipsizlik verildi. 8 Kasım'a kadar da 12 kişinin davası görülmüş olacak. (ÇT)