Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Gazeteci ve bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, gazeteciler Tuğrul Eryılmaz, Hasan Cemal ve Mehmet Güç Özgür Gündem gazetesine destek için başlatılan "Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldıkları için Çağlayan Adliyesi’nde ifade verdi.
Adliyeye dayanışma amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Hüda Kaya da geldi.
İlk olarak Hasan Cemal ve Mehmet Güç ifade verdi.
Cemal: Öcalan'la röportaj yaptığımda bile soruşturma açılmadı
Hasan Cemal ifadesinde şöyle dedi:
"Ben 47 yıllık gazeteciyim bu gazetecilik sürem içerisinde muhabirlikten başlayıp genel yayın yönetmen yine kadar bir çok faaliyette bulundum. Özgür gündem isimli gazetenin genel yayın yönetmenliğini de gazetecilik dayanışması olarak kabul ettim. Türk gazetecileri ne kadar özgürse Kürt gazetecileri de o kadar özgür olur anlayışına sahibim.
"Özgür gündem genel yayın yönetmenliğini yapmış olmam bütün yayınların içeriğini kabul etmiş olmam anlamına gelmez ancak düşünce özgürlüğü kapsamında herkesin fikrini açıklayabilecekini kabul eden birisiyim.
"47 yıllık gazetecilik hayatımda Kürt meselesinin neredeyse bütün aşamalarında bir gazeteci olarak yaşadım. Kendim Kandil'e gittim burada örgüt yöneticileri ile görüştüm. 1993 yılında Bekaa'da Abdullah Öcalan ile röportaj yaptım. Bu görüşmeler sonrasında bile hakkımda çeşitli dedikodular çıkmasına rağmen hiçbir yasal soruşturma yapılmamıştır.
"Gazetecilik faaliyetlerinin temel hedefi barışı yakalayabilmektir suçlamaları kabul etmiyorum suçsuzum."
Güç: Haberler düşünce hürriyeti kapsamında
Mehmet Güç ise ifadesinde şöyle dedi:
"Ben günlük yayın yapan Özgür Gündem isimli gazetenin bir günlük yayın yönetmenliğini yaptığım 22 Mayıs 2016 tarihli nüshasının genel yönetmeniydim.
"Soruşturmaya konu yazıların basın ve düşünce hürriyeti kapsamında kaldığı kanaatindeyim.
"Gazeteye nöbetçi yayın yönetmeni olarak birçok gazetecinin gittiğini ve görev aldığını basından öğrendim. Daha sonra Özgür Gündem Gazetesi'nden beni de aradılar; ben de bir gün nöbetçi yayın yönetmeni olarak görev yaptım.
"Suçlamaları kabul etmem, suçsuzum ben gazeteden çıkacak yazı ve haberleri görmüştüm ancak gazetenin baskısını görmeden gazeteden ayrılmıştım."
Mater: Dayanışma amaçlı gittim
Nadire Mater, savcıya 2001'den beri yayınlanan BİA Medya Gözlem Raporları ile İPS İletişim Vakfı Yayınları'ndan çıkan İfade Özgürlüğünün 10 Yılı kitabını verdi ve ifadesinde şöyle dedi:
"Ben gazetecilik yapmaktayım. İPS İletişim Vakfı yönetim kurulu başkanıyım aynı zamanda bianet.org haber sitesinde danışman olarak çalışıyorum.
"Gazetecilerle dayanışma amaçlı olarak Özgür Gündem’e gittim. Bir günlük eş yayın yönetmeni olarak bulundum. Halkın haber alma hakkı ve gazetecilerin haber yapma özgürlüğüne inandığım için bu kampanyaya katıldım. Haber toplantısına da katıldım. Ancak tüm haberleri okuma imkanım olmadı.
"Ben yayınlanan haberlerin basın ve düşünce özgürlüğü kapsamında alındığı kanaatindeyim. Suçlamaları kabul etmiyorum."
Eryılmaz: Halkın haber alma hakkı vardır
Tuğrul Eryılmaz ifadesinde şöyle dedi:
"Yaklaşık 40 yıldır gazetecilik yapmaktayım. Gazeteciler Cemiyeti etik kurulu üyesiyim.
"Ben gazetecilerle dayanışma amacıyla Özgür Gündem’e gittim. Halkın haber alma hakkı ve gazetecilerin haber yapma özgürlüğüne inandığım için bu kampanyaya katıldım. Gazetecilik anlayışım bunu gerektirir. Bütün derdim mesleki dayanışmaydı."
27 Haziran'da Nadire Mater, Yıldırım Türker, Tuğrul Eryılmaz, Faruk Balıkçı ve Veysi Altay ifade için Çağlayan Adliyesi'ne gitmiş ancak savcı Gökhan Yolasığmaz makamına gelmemişti.
Soruşturmalar, davalar
"Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan 13 kişi ifadeye çağrıldı. Dokuz kişiye takipsizlik verildi. 8 Kasım'a kadar da 12 kişinin davası görülmüş olacak.
TIKLAYIN - GÜN GÜN ÖZGÜR GÜNDEM YAYIN YÖNETMENLERİ DAVALARI
Ne olmuştu?
Çatışmanın yeniden başladığı 24 Temmuz 2015’ten beri Özgür Gündem gazetesi bir yılda sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Baskılara karşı 3 Mayıs 2016’da Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.
Gazetede bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaparak kampanyaya destek verenler hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı.
19 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan tutuklandı.
22 Ağustos’ta Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.
31 Ağustos’ta Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklandı. (NV)