Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Index sivil toplum kuruluşu Deutsche Welle'nin (DW) Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç’la yaptığı söyleşi kayıtlarına bakanlığın el koymasını Avrupa Konseyi'ne şikayet etti.
DW’nin haberine göre, şikayette Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın DW’nin Conflict Zone programına konuk olarak sunucu Michel Friedman'nın sorularını yanıtladığı, bu söyleşide 15 Temmuz darbe girişimi, ardından yaşanan gözaltılar, toplu işten çıkarmalar, medya ve kadınların içinde bulunduğu güncel duruma ilişkin sorular yöneltildiği belirtildi.
Bu söyleşinin ardından video kayıtlarına bakanlık yönetimince el konulduğu belirtildi ve yaşananlar "basın özgürlüğünün ihlali' şeklinde nitelendirildi.
Avrupa Konseyi
Avrupa Konseyi 47 üye ülkeden oluşan hükümetlerarası bir kuruluş.
Konseyin Avrupa Birliği ile herhangi bir organik bağı bulunmuyor.
Konsey insan hakları, medya, sosyal dayanışma, yerel demokrasiler gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.
DW: BAKAN KILIÇ KENDİSİYLE YAPILAN SÖYLEŞİNİN KAYITLARINA EL KOYDURDU
Ne olmuştu?
Almanya’nın haber kuruluşlarından Deutsche Welle (DW) Michel Friedman'ın Conflict Zone adlı programı için Ankara'da Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan söyleşinin kayıtlarına Kılıç'ın direktifiyle el konulduğunu duyurmuştu.
DW 5 Eylül 2016’da Ankara'daki bakanlık binasında kaydedilen söyleşide işlenecek konuların önceden bakanlığa bildirildiğini ifade etti.
DW Genel Müdürü Peter Limbourg, DW ekibine video kaydını teslim etmeden bakanlık binasından çıkamayacaklarını söyleyen bakanlık görevlilerinin davranışını kınadı.
Bakanlık iddiaları reddetti
Gençlik ve Spor Bakanlığı kayıtlara el konulduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.
Açıklamada röportaj sırasında sunucunun “Maksadını aşan ifadeler ve ithamlar” kullanması üzerine ilgili televizyon yetkililerine söz konusu röportajın yayınlanmaması talebinin iletildiği belirtilmişti.
Eleştiriler
Almanya Federal Hükümeti video kaydının bakanlık yetkilileri tarafından el konmasını eleştirdi.
Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert "Şayet bu bir zorla el konulma durumuysa, o zaman bu bizim basın özgürlüğü değerlerimizle örtüşmeyen bir durumdur" dedi.
Olay Almanya basınında da yer buldu. Berliner Zeitung gazetesi yorumunda “Türkiye’de basın özgürlüğü ölmüştür” dedi.
Yorumda “Eğer bir ülkede yanlış cevap vermek tehlike anlamına geliyorsa, o zaman orada düşünce özgürlüğünden bahsedilemez. Ama eğer sadece yanlış sorular bile devlet makamlarının hışmını üzerine çekiyorsa, o zaman o ülke demokrasi açısından kayıp demektir” ifadeleri kullanıldı.
Dışişleri: Yetkilendirme hakkı kullanıldı
Dün Dışişleri Bakanlığı "Burada, Almanya medyası tarafından uygulanan ‘Autorisierung', başka bir deyişle ‘yetkilendirme' ilkesinin Bakan Kılıç tarafından kullanılması söz konusudur" açıklamasını yaptı. (YY)