Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989’dan bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, törenle sahiplerini buldu.
Tören, Taksim’deki The Marmara Oteli’nde dün akşam 500’e yakın davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi. Her yıl 24 Temmuz’da yapılan toplantı 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle 18 Ağustos’a ertelenmişti.
TGC Başkanı Turgay Olcayto açılış konuşmasında, “Artık ‘zor günler’ lafını kullanmamaya karar verdim. Çünkü ne zaman kullansak daha da zoruyla karşılaşıyoruz” dedi, darbe girişiminin atlatılmasının ardından demokrasinin işlemesi gerektiğini belirtti.
Üç kişi ve bir kuruma verildi
Bu yıl Basın Özgürlüğü Ödülü kişi dalında IMC TV kameramanı Refik Tekin ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’a verildi.
2016 Basın Özgürlüğü Ödülü kurum dalında da Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu’nun oldu.
Tekin: Dayanışma içinde olmalıyız
Şırnak, Cizre’de haber takibi yaparken vurularak yaralanan IMC TV kameramanı Refik Tekin, halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkı adına, uğradığı her türlü baskıya, sözlü ve fiziksel saldırıya rağmen görevini yapmaya devam eden basın emekçileri adına ödüle değer görüldü.
Tekin konuşmasında, “Gazeteci arkadaşlarımızın yükünün ne kadar ağır olduğunu gördüğümüz günlerden geçiyoruz. Türkiye’de gazetecilerin ciddi bir dayanışma içinde olması lazım. Bu ödülü zor şartlarda çalışan meslektaşlarım adına alıyorum” dedi.
Barış için Akademisyenler ve Özgür Gündem’e
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusunda internet ve sosyal medyadaki hak ihlalleriyle ilgili verdikleri hukuksal mücadeleyle ödüllendirildi.
Akdeniz adına ödülü Avukat Altan Akdeniz aldı.
Ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto’dan alan Prof. Dr. Kerem Altıparmak ise şöyle dedi:
“Çok sayıda internet sitesi, gazetelere, gazetecilere ait olan sitelere erişim engelleniyor. Biz ısrarla itiraz edip Anayasa Mahkemesi’ne götürüyoruz. Orada iddiamız şu; alternatif haberin alınması sadece haberi verenin değil alanın da hakkı. Akademisyenler de artık basın mensuplarıyla ortak kaderi paylaşıyorlar. Bu ödülü barış için akademisyenlere adıyorum.”
Yaman Akdeniz de ödülünü kapatılan ve binası polis baskınına maruz kalan, çalışanları gözaltına alınan Özgür Gündem gazetesine adadı.
Dun aksam verilen Turkiye Gazeteciler Cemiyeti Basin Ozgurlugu odulunu Ozgur Gundeme adadim @TGCTr @ozgurgundemweb1 pic.twitter.com/cVeNMsVxrK
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) 19 Ağustos 2016
Gürsel’den de dayanışma vurgusu
Ödüle kurum dalında değer görülen Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu şu örgütlerden oluşuyor:
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN International), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sansür İndeksi (Index of Censorship), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Etik Gazetecilik Ağı (EJN), Article 19 ve Gazete Sahipleri Birliği (WAN-IFRA).
IFJ adına ödülü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Uğur Güç, RSF ve EJN adına ödülü RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası PEN adına ödülü PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, IPI adına IPI Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gürsel aldı.
Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu adına gazeteci Kadri Gürsel şu açıklamayı yaptı:
“Halkın gerçeklerden haberdar olmasını ve kanaatini özgürce mukayese ederek oluşturmasını istemedikleri için medyayı baskı altına alan, gazetecileri hapseden rejimlere karşı uluslararası gazeteci dayanışması büyük önem taşıyor.”
Leruth: Demokratik tavır önemli
Törende konuşan IFJ Başkanı Philippe Leruth da “Ülkeniz çok zor bir dönemden geçiyor. Bu zor günlerde demokratik bir tavır göstermek önemli” dedi. (AS)