Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) son dönemde uluslararası gazetecilerin Türkiye’ye girişinin engellenmesi üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na mektup yazdı.
CPJ Yönetici Direktörü Joel Simon’ın imzasını taşıyan mektup Çavuşoğlu’nun yanı sıra ABD’deki Türkiye Büyükelçisi Serdar Kılıç’a, ABD Büyükelçisi John Bass’a, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB İnsan Hakları Özel Temsilcisi Stavros Lambrinidis, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyon Üyesi Nils Muižnieks ve AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic’e de gönderildi.
Türkiye’den yabancı basına yönelik politikasını açıklığa kavuşturması ve uluslararası basına kapıların açık olduğunun vurgulanması istenen mektupta, dört gazetecinin, Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un, ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck’in, Yunanistanlı foto muhabiri Giorgos Moutafis’in ve serbest gazeteci David Lepeska’nin Türkiye’ye girişinin engellendiği hatırlatıldı.
“Türkiye’nin her egemen ülke gibi sınırlarını kontrol edip güvenliğini garanti altına alma hakkı ve sorumluluğu vardır. Ancak hükümetinizin uluslararası gazetecilerin ülkeye engellemesi İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. Maddesini ihlal etmektedir” denen mektupta, AB adayı ve Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olarak uluslararası gazetecilere dönük bürokratik engelleri kaldırması gerektiği ifade edildi.
Bir ayda beş gazeteciye engel
26 Nisan'da Finlandiyalı gazeteci-yazar Taina Niemela "ajanlık faaliyetinde bulunduğu" gerekçesiyle gözaltına alınıp sınırdışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi.
25 Nisan’da Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs gibi uluslararası yayınlara haber geçen serbest gazeteci David Lepeska Atatürk Havalimanı'ndan geri çevrilerek Chicago'ya gönderildi.
23 Nisan’da Bild, Reuters, Time, El Cezire, Newsweek ve CNN'e çalışan Yunanistanlı foto muhabiri Giorgos Moutafis Türkiye’ye alınmadı.
20 Nisan’da Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un Türkiye’ye girişine izin verilmediği gibi basın kartı ve oturma iznine el konuldu.
19 Nisan’da ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck Atatürk Havalimanı’nda “Giriş yasağı” adlı bir belge verilerek sınır dışı edildi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gazetecilerin Türkiye'ye alınmamasıyla ilgili "Geçen hafta sınır dışı edilen gazetecilerden birisi zaten Türkiye'de akredite edilen gazeteci değildi. Bütün bunlarla ilgili tek tek verilen kararsa ilgili güvenlik gerekçeleri ortaya konuluyor. Bu güvenlik gerekçeleri çerçevesinde bu tür kararlar alınıyor" açıklaması yapmıştı. (EA)