Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı. Türkiye geçtiğimiz yıldaki sırasından iki sıra daha gerileyerek 151. sırada yer aldı.
RSF 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye “en çok gerileyen ülkeler” arasında yer aldı. Türkiye küresel puanlamada da 6.60 puan geriye düştü.
180 ülkenin sıralandığı endekste ilk beş sırada Finlandiya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Yeni Zelenda yer alırken, son beşteyse Eritre, Kuzey Kore, Türkmenistan, Suriye ve Çin yer alıyor.
Sıralamada Türkiye’nin önünde yer alan ülkeler arasında Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya gibi gazetecilere yönelik baskılarıyla bilinen ülkeler var.
Türkiye’nin hemen ardından gelen demokratik Kongo Cumhuriyeti ile arasındaki puan farkıysa 0.21 puan.
Endekste en çok gerileyen ülkeler 34 sıra ile Tacikistan ile Brunei oldu. Brunei, 155. sırada, Tacikistan ise Türkiye’nin bir üstünde 150. sırada yer alıyor.
Endekste en olumlu ilerlemeyi gösteren ülke ise 30 sıra yükselen Tunus. Tunus 126. Sıradan 96. sıraya yükseldi.
Türkiye değerlendirmesi
Basını daha özgür 150 ülke |
Finlandiya, Hollanda, Norveç, Danimarka, Yeni Zelenda, Kosta Rika, İsviçre, İsveç, İrlanda, Jamaika, Avusturya, Slovakya, Belçika, Estonya, Lüksemburg, Almanya, Namibya, Kanada, İzlanda, Uruguay, Çek Cumhuriyeti, Surinam, Portekiz, Letonya, Avustralya, Gana, Samoa, Şili, Yeşil Burun Adaları, İspanya, Litvanya, Belize, Tonga, Birleşik Krallık, Güney Afrika, Slovenya, ABD, Burkina Faso, Botsvana, Trinidad ve Tobago, Fransa, Malta, Polonya, Moritanya, Romanya, Komorlar, Tayvan, Nijer, Haiti, Arjantina, Papua Yeni Gine, Madagaskar, Guyana, Salvadar, Sırbistan, Moğolistan, Morityus, Dominik Cumhuriyeti, Hırvatistan, Ürdün, Senegal, Malawi, Macaristan, Bosna-Hersek, Hong Kong, Güney Kore, Tanzanya, Japonya, Lesoto, Ermenistan, Nikaragua, Moldova, İtalya, Benin, Gine Bissau, Kıbrıs, Arnavutluk, Sierra Leone, Peru, Kırgızistan, Fildişi Sahilleri, Mozambik, Togo, Yunanistan, Kosova, Panama, Liberya, Butan, Kenya, Tunus, Bolivya, Lübnan, Doğu Timor, Gabon Cumhuriyeti, İsrail, Uganda, Kuveyt, Brezilya, Nepal, Karadağ, Ukrayna, Gine, Ekvador, Orta Afrika Cumhuriyeti, Paraguay, Maldivler, Bulgaristan, Zambia, Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Katar, Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan, Guatemala, Mali, Angola, Zimbabve, Umman, Kamerun, Çad, Kambodya, Cezayir, Hindistan, Kolombiya, Ürdün, Tayland, Honduras, Filipinler, Venezüela, Güney Sudan, Sri Lanka, Etiyopya, Bangladeş, Gambia, Malezya, Pakistan, Rusya, Meksika, Tacikistan. |
Raporun Türkiye değerlendirmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın medya üzerindeki baskılarına vurgu yapıldı.
Gazetecilerin sürekli baskı altına alındığını, birçoğunun “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığını, sansürün sistematik hale geldiğini belirten rapor, Suriye’deki savaş ve Türkiye’nin PKK ile sürdürdüğü çatışma nedeniyle basına yönelik baskıların şiddetlendiğini, gazetecilerin “terörizm” ile suçlandığını ifade etti. Sivil toplumun da medya kadar baskılara maruz kaldığı vurgulandı.
Basını daha az özgür 29 ülke |
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Svaziland, Singapur, Brunei, Burundi, Belarus, Irak, Mısır, Kazakistan, Ruanda, Azerbaycan, Libya, Suudi Arabistan, Özbekistan, Somali, Ekvator Ginesi, İran, Yemen, Küba, Cibuti, Laos, Sudan, Vietnam, Çin, Suriye, Türkmenistan, Kuzey Kore, Eritre. |
2002’den beri her yıl RSF’nin yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, bir dizi gösterge (çoğulculuk, medyanın bağımsızlığı, ortam ve oto-sansür, yasal çerçeve, şeffaflık, altyapı, ihlaller) aracılığıyla, 180 ülkede gazetecilerin yararlandıkları özgürlük alanını ölçüyor. (EA)