Barış Gazeteciliği Elkitabı’nın e-kitap versiyonu yayınlandı.
E-kitap’ı BİA Kitaplığı’ndan indirebilirsiniz.
İPS İletişim Vakfı Yayınları'ndan 25 Mart'ta çıkan kitabı, Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Eğitim danışmanı ve Kadir Has Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş yazdı.
26 başlıktan oluşan 129 sayfalık kitabından bazı konu başlıkları şöyle: Barış Gazeteciliği Elkitabı’nda “Barış Gazeteciliği nedir?”, “Türkiye’de barış gazeteciği”, “Hak odaklı barış gazeteciliği”, “Editöryel Değerler: Objektiflik, Tarafsızlık, Dengelilik…”, “Barış gazeteciliği, gerekliliği ve nasıl yapılması”...
Kitabın önsözünü İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater yazdı.
Barış Gazeteciliği Elkitabı ve Sanal Kütüphanesi projesi 2014-2016 dönemi için Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu İnsan Hakları Programı desteğiyle yürütüldü. Projenin süpervizörü Sevda Alankuş, koordinatörü Begüm Zorlu.
Projenin bütününde ön açıcı olması için İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Altuğ Akın ve öğrencileri Ayşenur Ölmezses Şentürk, Aslı Sayat, Begüm Yalçınkaya, Emre Ocaklı, Özge Sarı ve Özgür Akşakar dokuz gazetenin barış haberciliği kriterlerine göre 1 Eylül-15 Ekim 2014 aralığındaki nüshalarını taradı, raporlaştırdı.
Proje kapsamında 20 Mart 2015’te muhabirler-editörler, 18 Nisan 2015’te akademisyenler ve 22 Nisan’da okur temsilcileri-hak örgütü temsilcileriyle üç atölye gerçekleştirildi. Doç. Dr. İncilay Cangöz Barış Gazeteciliği Sanal Kütüphanesinin editörlüğünü yaptı.
21 Kasım 2015’te Hafıza Merkezi ile birlikte düzenlenen “Barış Gazeteciliği: Yeni Bir Etik, Pratik ve Gazetecilik Eğitimi” başlıklı buluşmada Murat Çelikkan’ın kolaylaştırıcılığında Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Yeni Zelanda Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Rukhsana Aslam barış gazeteciliği üzerine konuştular, salonla birlikte tartıştılar.
BİA Kitaplığı
BİA online kütüphanesinde Barış Gazeteciliği Elkitabı’nın yanı sıra “İfade Özgürlüğünün 10 Yılı”, “Gazeteciliğe Başlarken - Okuldan Haber Odasına”, “Başka Bir İletişim Mümkün”, “Kadın Odaklı Habercilik”, “İnsan Hakları Haberciliği”, “Hak Örgütleri: Medyada Görünür Olmak”, “Çocuk Odaklı Habercilik”, “Medya ve Toplum”, “Medya Etik ve Hukuk”, “Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya”, “Gazetecilik ve Habercilik” ve “Radyo ve Radyoculuk” adlı kitaplarına online olarak ulaşılabiliyor. (HK)