Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesine ilişkin verdiği karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararla ilgili “Saygı duymuyorum” sözlerini değerlendirdi.
Bozdağ “AYM kararının Anayasa ve yasayı ihlal olduğu açıktır” dedi.
"Cumhurbaşkanının AYM'yi eleştirmesi demokratik hakkı"
Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, Bir gazetecinin "CHP, Cumhurbaşkanı'nın AYM'nin verdiği kararla ilgili sözlerini geri alması halinde masaya döneceğini ifade etti. Ne diyorsunuz?" sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi:
"Sayın Kılıçdaroğlu'nun AYM'yi veya kararlarını eleştirmesi nasıl bir demokratik haksa, sayın Cumhurbaşkanı da AYM'nin verdiği kararları eleştirmesi o kadar doğrudur, o kadar demokratik haktır. Bundan sayın Kılıçdaroğlu niye alınganlık gösteriyor, onu anlamak mümkün değil. Yargıyla, yargı görevi yapanlarla, yargı kararlarıyla ilgili sayın Kılıçdaroğlu'nun söyledikleri kayıtlardadır. Her gün söylüyor.
"Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa ve yasa ihlali olduğu açık olan bir karar hakkında, Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu insan hakları sözleşmelerine göre hareket etmesi gereken mahkemenin Anayasa ihlali yaptığına inandığını ve o nedenle böyle bir açıklama yaptığını zaten ifade etti.”
Bozdağ, "AYM'nin verdiği kararı, açık bir anayasa ihlali olarak mı görüyorsunuz?" sorusuna, konuyla ilgili bir açıklama yapacağını ifade etti.
Ne olmuştu?
AYM, MİT TIR’ları haberi nedeniyle 26 Kasım’dan beri tutuklu bulunan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün mahpusluğunu hak ihlali olarak değerlendirdi. AYM kararının ardından Gül ve Dündar serbest bırakıldı.
Kararın ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AYM’nin kararına ilişkin şunları söylemişti:
“Bana göre medyanın sınırsız özgürlüğü olamaz. Bu haberlerde bu ülkenin Başbakanına Cumhurbaşkanına burada da her türlü saldırı vardır. Kalkacak Cumhurbaşkanına Başbakana istediği gibi saldıracak da biz buna seyirci mi kalacağız? Anayasa Mahkemesi bununla ilgili bir karar vermiş olabilir ben bu karara ancak sessiz kalabilirim. Ama onu kabul etmek durumunda değilim. Ve verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum. Çünkü ortada bir gerçek var. Bu bir beraat, tahliye kararı değildir. Aslında onlarla ilgili kararı veren mahkeme o kararında direnebilirdi.” (EA)