Freedom House İnternet Özgürlüğü 2015 Raporu’nu açıkladı. Raporda Türkiye kısmen-özgür ülkelerin en sonunda yer aldı.
36 sayfalık raporda internet özgürlüğünün dünya genelinde gerilediğini, daha fazla hükümetin kamuoyunu ilgilendiren haberleri sansürlediği, içerik çıkarmak için daha fazla talepte bulunulduğu tespiti yer aldı.
Kullanıcıların yüzde 34'ü özgür olmayan ülkelerde
Rapora göre;
* Dünya çapında internet kullanıcılarının yüzde 31'i özgür, yüzde 22.7’si kısmen özgür, yüzde 34.3’ü özgür olmayan ülkelerde yaşıyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 12’si ise ölçülmedi.
* İlk sırada altı puanla İzlanda, son sırada 88 puanla Çin yer aldı.
* Hükümetlerin anonimlik hakkını ve şifreleme sistemlerini hedef aldığı belirtildi, ağ tarafsızlığı ve unutulma hakkı “endişe verici konular” arasında gösterildi.
Türkiye üç puan geriledi
* Türkiye 2014’e kıyasla üç puan geriledi. İçerik kaldırma taleplerindeki konu çeşitliliğinde Etiyopya ve İran’ın ardında, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Çin ve Sudan ile aynı sırada yer aldı.
* Türkiye’de 5651 numaralı internetin düzenlendiği yasayla mahkeme kararı olmaksızın içeriklerin engellendiği, servis sağlayıcılar üzerindeki yükün arttırılı ve kullanıcıların kişisel verileri toplandı.
* Mayıs 2015 itibariyle 80 bin sitenin erişime engellendi. Raporda “Onlarca kullanıcı sosyal medyadaki faaliyetleri sebebiyle soruşturmaya uğradı” ifadesi yer aldı. Rapor, soruşturmaların çoğunun başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere “devlet yetkililerine hakaret” gerekçesiyle açıldığını ekledi.
İnternet özgürlüğü önündeki engeller
* Zayıf altyapı sebebiyle internete erişimi, bağlantı kısıtlamalar, yasal düzenlemeleri ve Türk Telekom tekelliğinin internet özgürlüğü önünde engel oluşturuyor.
* Engelleme ve filtrelemeyle içeriklere sınırlama getirildi. Raporda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına dair atılan tweetler sebebiyle başlatılan soruşturma, Facebook ve YouTube’a gelen sınırlamalar, askıya alınan Twitter hesapları, Kürt basını internet sitelerine ve bazı adreslere verilen erişim engelleme kararları sınırlandı.
* “Üst düzey hükümet yetkililerinin yolsuzluk iddiaları ile ilgili telefon görüşmeleri ve görüntülerin sızması ardından, telekomünikasyon yetkilileri ve başka birçok kıdemli resmi personel gözaltına alınıp tutuklandığı” belirtildi.
* “Üst düzey hükümet yetkililerinin yolsuzluk iddiaları ile ilgili telefon görüşmeleri ve görüntülerin sızması ardından, telekomünikasyon yetkilileri ve başka birçok kıdemli resmi personel gözaltına alınıp tutuklandığı” belirtildi.
Raporun tamamına buradan, Türkiye ile ilgili olan bölümüne şuradan ulaşabilirsiniz. (EA)