Polis dün gece yarısı Nokta Dergisi’ne baskın yaptı. Gece dergide kimseyi bulamayan polisler sabah saatlerinde yeniden Nokta’ya geldi. Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven dergi hakkında toplatma kararı olduğunu duyurdu.
Dergiye toplatma, Twitter hesabına engelleme
Hürriyet'in haberine göre Nokta Dergisi'nin son sayısı (18. sayı) İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün talebi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararıyla toplatıldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda "Nokta Dergisi'nin 18. sayılı nüshasında söz konusu derginin Cumhurbaşkanımıza hakaret içeren içerikte olduğu değerlendirildiğinden söz konusu dergini toplatılması amacıyla derginin adresinde arama yapılması, derginin nüshasının toplatılması, Twitter hesabının erişime engellemesi" talebinde bulundu.
Talebi değerlendiren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökhan Yolasığmaz, emniyetin talebine olumlu cevap vererek kararı onayladı. Kararın ardından polis ekipleri "Terör örgütü propagandası yapmak ve Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamalarıyla derginin 18. sayısını topladı.
Ayrıca derginin resmi Twitter hesabı hakkında da erişim engelleme kararı verildi. Ancak hesap hala erişilebilir halde.
Nokta'nın son kapağı
TIKLAYIN - Nokta Baskını: "1980'lerdeki Tahammül Bugün Yok"
Nokta’nın bugün yayımlanan yeni sayısı için toplatma kararı çıkarıldı. Dergi bu sayının kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asker cenazesinde selfie çektiği bir görsel hazırlamıştı.
Derginin genel yayın yönetmeni Cevheri Güven, Twitter’dan derginin basıldığını duyurdu. Güven şu tweetleri attı:
Polis an itibariyle ofisimize intikal etti. Saat 01.30 pic.twitter.com/L7JdXw8Dv3
— Cevheri Güven (@cevheriguven) September 13, 2015
Nokta toplatılacak sanırım. Asker 2007'de baskına sabah gelmişti. Sivil! baskın gece 1.30'da
— Cevheri Güven (@cevheriguven) September 13, 2015
'Cumhurbaşkanına hakaret' toplatma için yeterli gelmemiş. Kararın yanına 'terör örgütü propagandası' eklenmiş el yazısıyla. #nokta
— Cevheri Güven (@cevheriguven) September 14, 2015
Güven ayrıca Guardian’în Tony Blair hakkında yayımladığı benzer görselden esinlendiklerini belirterek Guardian’a dava açılmadığına dikkat çekti. (EA)
Photo-op: Fotomontaj, bilhassa Irak savaşından sonra bir politik bir sanat biçimi olarak kullanılmaya başlandı. Guardian’ın yayımladığı görsel politik sanatçılar Peter Kennard, and Kat Picton-Phillipps’in Tony Blair için hazırladıkları photo-op’tu. Irak savaşını eleştiren işte Blair bir patlamanın önünde selfie çekerken görülüyor.