Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (tib) internetin düzenlendiği 5651 sayılı kanunun 8/A maddesini öne sürerek 65 internet sitesi, 18 Twitter hesabı ile ilgili tedbir kararını onaylayan Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi bu sitelere erişimi engelleme kararı oldı.
Erişimi engellenen siteler arasında Yüksekovahaber, Dicle Haber Ajansı, JİNHA ve Fırat Haber Ajansı, Özgür Gündem gibi haber sitelerinin yanı sıra, Etkin Haber Ajansı ve bazı haber sitelerinin Twitter hesapları da bulunuyor.
DİHA karara itiraz etti
25 Temmuz tarihini taşıyan mahkeme kararının ardından engellenmeye başlayan sitelere şu an giriş sağlanamıyor.
Engelliweb’deki verilere göre ise sün üç günde 65 internet sitesi erişime engellendi. Bu siteler arasında ETHA, ANF, Besta Nuçe, DİHA, Yüksekovahaber ve Sendika.org da var.
AA ise kararın 96 web sitesi ve 23 Twitter hesabı hakkında olduğunu yazdı.
Engellenen sitelerin çoğu Kürtçe de yayın yapan ve Kürt meselesini ele alan siteler.
5651'in 8/A maddesi
Engelleme gerekçesi olan kanun maddesi ise şu:
* Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, Başbakanlık veya millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Karar, Başkanlık tarafından derhâl erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilir. İçerik çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhâl ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilir.
* Başbakanlık veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi hâlde, karar kendiliğinden kalkar.
* Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.
* Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkanlık tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hâkim kararı üzerine adli mercilere verilir. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
* Bu madde uyarınca verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara elli bin Türk lirasından beş yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. (EA)