Basın İlan Kurumunun (BİK) İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği olaya ilişkin fotoğrafları yayımlayan 39 gazeteye ilan vermeme cezası kesmesine gazeteci örgütleri tepki gösterdi.
TGS: BİK aba altından sopa gösteriyor
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) BİK’in cezasını “basın özgürlüğüne vurulan bir darbe” olarak nitelendirerek şu açıklamayı yaptı:
“İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği 31 Mart'taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayınlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası veren Basın İlan Kurumu Yönetimi bu yanlışından bir an önce dönmelidir.
“Gazetelerin yaptıkları haberleri, yayınladıkları fotoğrafları Basın İlan Kurumu yönetimine sorması kabul edilemeyeceği gibi, Basın İlan Kurumunun da bu konuda cezai yaptırım sahibi olması basın özgürlüğü açısından utanç vericidir.
“62. hükümetin yaptığı baskılar, açtığı davalar ve akreditasyon uygulamaları yetmezmiş gibi Basın İlan Kurumunun hükûmet silahşörlüğüne soyunması, kendi görev ve sorumluluklarının dışında hareket etmesi aba altından sopa göstermektir.
“Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Basın İlan Kurumu yöneticilerini bu uygulamadan vazgeçmeye, kendi işlerini yapmaya çağırıyoruz.”
Basın Konseyi: Talihsiz karar
Basın Konseyi ise kararı “talihsiz” olarak nitelendirerek “Gazetecileri terörist ilan eden ve gazeteleri terör propagandası yapmakla suçlayan zorlama bir karardır” dedi.
“Zorlama kararla, gazetelere yöneltilen bu suçlamanın, basın ahlak yasasındaki “Suçu tahrik ve teşvik etmek ve küçüklerin, gençlerin kişiliklerinin gelişmesini olumsuz etkileyecek yayın yapılmaması” ilkesi ile bağdaştırılması ise mümkün değildir.
“Sadece gazetecilik refleksi ile hareket eden gazetecilerin amacının, kamuoyunun gerçekleri öğrenme hakkını yerine getirme işlevi olduğunu düşünüyoruz.
“Gazetecilerin “terörist” sıfatıyla yaftalandığı bu talihsiz, cezalandırıcı ve yasaklayıcı karardan, bir an önce dönülmesini bekliyoruz.”
TIKLAYIN - 39 GAZETEYE "SAVCI KİRAZ" HABERLERİNDEN CEZA
Ne olmuştu?
31 Mart’ta gerçekleşen olayda Savcı Kiraz ile onu rehin alan iki eylemci öldürülmüştü. Olaya ilişkin haberlere geçici yayın yasağı konmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Savcı’nın fotoğraflarını yayınlayan Hürriyet, Cumhuriyet, Bugün, Milat, Taraf ve Zaman gazeteleri ile CNN Türk, Bugün TV, Kanaltürk, İMC TV; Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı ile Doğan Haber Ajansı muhabir, foto muhabiri ve kameramanları Savcı Kiraz’ın cenazesine alınmamıştı. 166 “Savcı Kiraz” haber URL bazlı engellenmiş, olayın yaşandığı gün operasyonu sosyal medyada eleştiren on gazeteci, yazar ve sanatçı hakkında “terör örgütü propagandası” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. BİK de olaya ilişkin Savcı ve eylemcilere ait fotoğrafları yayınlayan 39 gazeteye 1 gün ile 12 gün arasında değişen ilan kesme cezası verdi. (EA)
Bu yayın IPS İletişim Vakfı ile Osservatorio Balcani e Caucaso tarafından Avrupa Komisyonu ortak fonuyla yürütülen European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) Projesi kapsamında üretilmiştir. Burada dile getirilen görüşler IPS İletişim Vakfı’na ait olup hiç bir biçimde Avrupa Birliği'nin resmi görüşleri olarak değerlendirilemez.