Basın İlan Kurumu (BİK) İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği olaya ilişkin fotoğrafları yayımlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası uygulanmasına karar verdi.
AA’da yer alan habere göre BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem, Savcı Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili görüntüleri yayımlayan gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar alındığını söyledi.
"Çağlayan Adliyesinde yaşanan olayla alakalı herhangi bir şikayet beklemeksizin, resen harekete geçtik. Bu olayı haberleştiren gazetelerle alakalı işlem tesis edilmesi yönünde olayın yaşandığı tarihten sonra süreci başlattık. Söz konusu gazetelerden 36'sı savunmasını verdi, üçü de savunma hakkından feragat etti."
"Biz de bu çerçevede bunu terör örgütünün propagandası mahiyetinde gördük. İnternet ve sosyal medya için bir şey yapamıyoruz ama yazılı basında bununla alakalı fotoğrafları, terör örgütünün propagandası olarak değerlendirdik ve bazı gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar verdik.
DHKP-C bayrağı yayınlayanlara daha ağır ceza
“Aslında basın ahlak esasları bağlamında, 'suçu tahrik ve teşvik etmek ve küçüklerin, gençlerin kişiliklerinin gelişmesini olumsuz etkileyecek yayın yapılamaması' ilkesini de ihlal gördüğümüzden işlem tesis ettik ve bir karar verdik."
Dr. Ertem DHKP-C bayraklarını yayınlayanlara daha fazla ceza verdiklerini, haberin manşette, birinci sayfada ya da iç sayfada yer verilmesinin de cezaları etkilediğini söyledi.
Ne olmuştu?
31 Mart’ta gerçekleşen olayda Savcı Kiraz ile onu rehin alan iki eylemci öldürülmüştü. Olaya ilişkin haberlere geçici yayın yasağı konmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Savcı’nın fotoğraflarını yayınlayan Hürriyet, Cumhuriyet, Bugün, Milat, Taraf ve Zaman gazeteleri ile CNN Türk, Bugün TV, Kanaltürk, İMC TV; Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı ile Doğan Haber Ajansı muhabir, foto muhabiri ve kameramanları Savcı Kiraz’ın cenazesine alınmamıştı. 166 “Savcı Kiraz” haber URL bazlı engellenmiş, olayın yaşandığı gün operasyonu sosyal medyada eleştiren on gazeteci, yazar ve sanatçı hakkında “terör örgütü propagandası” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. (EA)
Bu yayın IPS İletişim Vakfı ile Osservatorio Balcani e Caucaso tarafından Avrupa Komisyonu ortak fonuyla yürütülen European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) Projesi kapsamında üretilmiştir. Burada dile getirilen görüşler IPS İletişim Vakfı’na ait olup hiç bir biçimde Avrupa Birliği'nin resmi görüşleri olarak değerlendirilemez.