İnternete kısıtlamalar getirilen ve 5 Şubat 2014 gecesi Meclis'te kabul edilen yasa değişikliği Avruya kamuoyunda da tepki gördü.
Avrupa Birliği (AB) Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası'ndan Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano dün Meclis’te onaylanan ve internette yeni kısıtlamalar içeren yasa değişikliği ile ilgili “Türkiye’nin kısıtlamalara değil, daha çok bilgi ve şeffaflığa ihtiyacı var” dedi.
Füle de Türkçe ve İngilizce Twitlerle kaygılarını paylaştı: ''Kabul edilecek internet yasası ciddi endişeler yaratıyor. Kamuoyunun ihtiyacı olan daha fazla şeffaflık ve bilgi, daha az kısıtlama'' (Turkey internet law 2Badopted raises serious concerns public needs more transparency&information, not restrictions...)
Stano: Endişeliyiz
Bugün gerçekleşen basın toplantısında Stano şöyle konuştu:
“Yasa hakkında ciddi endişelerimiz var. Türkiye’nin kısıtlamalara değil, daha çok bilgi ve şeffaflığa ihtiyacı var. Bugün kabul edilen düzenleme, ifade özgürlüğünün ihlal eden çeşitli kısıtlamalar içeriyor.
“Kararın Avrupa standartları seviyesine çekilerek tekrar düzenlenmesi gerekiyor, Avrupa Komisyonu da bu konuda Türk yetkililerle çalışmaya müsait."
Schultz: Basın özgürlüğü için geri adım
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz da twitter adresinden şunları yazdı:
“Hükümetin internet üzerindeki kontrolünü artıran kanunun Meclis’ten geçmiş olması zaten boğucu olan basın özgürlüğü açısından bir geri adımdır.”
Schaake: Dijital özgürlük AB için kriter
Avrupa Parlementosu Milletvekili Marietje Schaake 4 Şubat’ya yaptığı açıklamada dijital özgürlüğün Avrupa Birliği’ne aday ülkelerin yerine getirmesi gereken kriterlerden biri olduğu vurgulayarak “Üyelik müzakereleri sırasında, Komisyon’un bu tür yasaların kabul edilemez olduğunu ve Türkiye’nin eninde sonunda uyması gereken Kopenhag kriterlerini ihlal ettiğini açık bir şekilde vurgulanmalıdır” demişti. (EA)