Vakit gazetesi haber müdürü Nazif Karaman, "Yala ama yutma" adlı tiyatro oyunuyla ilgili yayınlarının "hiçbir basın kuralına aykırılık teşkil etmediğini" savunarak, tiyatroyu suçladı: "tiyatro, konusu itibariyle, kendi meslek kurallarına aykırılık teşkil eder"
Gazetede 2 Şubat'ta 'Ahlaksız oyun'dan tahrik dolu mesajlar" haberiyle başlayan yayınları bianet'e değerlendiren Karaman, "tepki çekeceği dünden belli böyle bir oyunu kamuoyu önüne getirenleri" eleştirdi.
Haberde, etkinlik "Önümüzdeki günlerde Beyoğlu'nda sahnelenecek pornografik oyuna tepki yağıyor", "Ahlaksız senaryo", "...'un yazma cesaretini gösterdiği oyun" gibi ağır ifadelerle okuyucularına aktarılıyordu.
"Tepki çekeceği dünden belli böyle bir oyunu kamuoyu önüne getirenler ayıplanması gerekirken Vakit hedef tahtasına oturtuluyor. Bizden bu tip oyunlara sessiz kalmamız, görmezden gelmemiz beklenmemeli."
Karaman'ın, bianet sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
Oyunun duyurulmasıyla ilgili haberlerin hoşgörüsüzlüğe davet ettiği ve kişileri hedef gösterdiği konusunda ne düşünüyorsunuz?
Biz habercilik yapıyoruz. Dini değerlerimizi yozlaştırmaya yönelik bu tip bir oyunun haber değeri vardır ve sadece olayı okuyucularımızla paylaşıyoruz. Ama nedense Vakit haber yapınca hep "hedef gösterdi" oluyor.
Tepki çekeceği dünden belli böyle bir oyunu kamuoyu önüne getirenler ayıplanması gerekirken Vakit hedef tahtasına oturtuluyor. Bizden bu tip oyunlara sessiz kalmamız, görmezden gelmemiz beklenmemeli.
Oyun ekibine ve salon yetkililerine tehdit telefonları gitmesini nasıl karşılıyorsunuz?
Oyun ekibi Vakit'i reklam malzemesi olarak kullanıyor. Oyuna ilgi artsın diye bir kısım medyayı kullanıyor. Medyanın bir bölümü de bu oyuna geliyor. Sözkonusu basın kuruluşlarına çağrımız daha fazla reklam malzemesi olmamalarıdır.
Gazetenin savunduğu dünya değerlerine aykırı bir etkinlik olarak algılanması mümkün olsa dahi, gazetenin bu ve buna benzer yayınlarının Türkiye'deki meslek örgütlerinin (TGC veya Basın Konseyi vs..) yayın ilkelerine uygun olduğunu düşünüyor musunuz?
Söz konusu olan, hakarete konu olan gazetenin savunduğu değerler değil. Bu ülkenin yüzde 99'unun ortak değerleridir.. Bu ülkenin ortak değerlerine saldırı mahiyetindeki bir konuyu haber yapmak da, hiçbir basın kuralına aykırılık teşkil etmez.
Tam aksine, o tiyatro, konusu itibariyle, kendi meslek kurallarına aykırılık teşkil eder. Basının görevi de, mesleğini icra ederken, meslek kurallarına aykırılık eden, toplumun ortak değerlerine saygısızlık edilmesini haberleştirmektir. Şu kuruluş veya bu kuruluş, bize haber yapmayın derse, istediği sansürdür. Bunun başka bir izahı olamaz. (EÖ)