Amargi Feminist Dergi'nin cinsel tacizi dosya yaptığı sonbahar sayısı çıktı. Dosyada, bu alanda çalışan feministlerden Nazik Işık'la bir röportaja yer veriliyor.
Özgül Akıncı ve Özlem Çolak İstanbul'da Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu'nu anlatırken Ankara'dan Selda Tuncer 'Kasklı Tecavüzcü' davasını yazıyor.
Dergide Nükhet Sirman, Kuzey İrlanda'da bir hapishanede kadın mahkumların üst aramasını feminist gözle analiz eden bir antropoloğun yazdıklarını aktarıyor.
Esen Özdemir'in Eren Keskin ile yaptığı görüşmede, açığa çıkarılması vatana ihanetle eşleştirilen gözaltında taciz ve tecavüzle cesurca mücadele eden kadınların deneyiminlerine yer veriliyor.
"Taciz, tecavüze hayır"
"Tacizin ve tecavüzün kendi 'yoldaşları' tarafından da görünmez kılınışı" ise Hazal Halavut'un yazısının konusu.
Melek Göregenli, tacizin ve tecavüzün meşrulaştırılmasının yalnızca namus kavramıyla olmadığına dikkat çekiyor.
Zeynep Direk, bedeni bir iktidar alanı olarak sorunsallaştıran Foucault'nun cinsel şiddeti ele alış biçimini sorguladığı yazısında, cinsiyetler arası iktidar ilişkilerini hesaba katmadan tecavüzü anlamanın mümkün olmayacağını söylüyor.
Dicle Koğacıoğlu, cinsel şiddet ile erkeklik ve kadınlık kurguları arasındaki bağlantıyı tartışırken, bedenin bir iktidar alanı olmasının, cinsiyetlerin nasıl kurulduğundan bağımsız bir konu olarak tartışılamayacağına işaret ediyor.
Edebiyatı ve sinemayı Hande Öğüt, medyayı Senem Donatan tartışıyorlar. Habibe Yılmaz Kayar Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerle 'cinsel özgürlüğe karşı işlenen suçlar' başlığı altında ele alınan cinsel suçlara ilişkin tanım ve yaptırımlar hakkında bilgi veriyor.
Kadriye Bakırcı'nın Nilgün Yurdalan'la yaptığı görüşmede iş yerinde cinsel tacizin yasayla nasıl düzenlendiğini ve bu düzenlemenin ne gibi sorunlar taşıdığını anlatıyor.
Şebnem Korur Fincancı, son günlerde sıkça gündeme gelen adli tıp kurumu uygulamalarına ilişkin bilgi ve görüşlerini paylaşıyor.
Politika tartışmalarına bu sayıda da devam eden Amargi Dergide Aksu Bora, merkez-yerel ilişkisini sorgularken, Sinem Mısırlıoğlu yaşadığı Trabzon üzerinden bu tartışmayı sürdürüyor.
KAMER'li kadınlar, feminizmin Türkiye sorunları, kadın hareketi sorunları ve fark edilenler üzerinden anlamını tartışıyorlar.
Gülsen Ülker Al da Kürt sorunu ve savaş üzerinden başlayan bir başka tartışmayı sürdürüyor: Kadınlar neden barışı savunur?
"Armudun Sapı, Üzümün Çöpü" başlıklı köşesiyle bir süredir dergiye ses katan Hatice Meryem, bu kez "Kendini Karnında Unutan Kadınlar" yazısıyla, kadınlığın dramatik hakikatini mizahi bir üslupla anlatıyor.
'Dünya Alem' ve 'Bunları Yaşadık' sayfalarında, son üç ayda kadın hareketi ile ilgili haberlere yer veriliyor. (EZÖ)
* 14. sayısını çıkaran derginin fiyatı 7 TL. Kitapçılarda bulamayanlar için irtibat numarası: (0212) 251 01 54.
* Amargi'ye ulaşmak için tıklayınız.