Haberin Kürtçesi için tıklayın
LGBTİQ+ bireylerle ilgili videolara reklamları engellemekle ve sansür uygulamakla suçlanan YouTube ve ortak platform Google'a dava açılıyor.
Dava hazırlığında olan hak savunucuları arasında şarkıcı Bria kam, oyuncu Chrissy Chambers, cinsel eğitim videoları hazırlayıp yayınlayan Amp Somers, ve trans erkek güncesi paylaşan Chase Ross gibi isimler var.
Hak savunucuları, dava açacaklarını hazırladıkları video ile duyurdu. Beş kişinin sebeplerini anlattığı "Selam, seks hakkında bir şey biliyor musunuz?" sözleriyle başlıyor.
Trans birey YouTuber Chase Ross, YouTube'un "gay", "lezbiyen", "biseksüel" ya da "transseksüel" kelimelerini içeren ya da etiketleyen masum videoları "şeytanlaştırdığını", "sınırlı mod" filtresinin altına konulduğunu söylüyor.
Bu filtre normalde "uygunsuz" kabul edilen videoların engellenmesine olanak sağlıyor.
"15 yaşında keşfettim, hayatımı kurtardı"
Ross, "YouTube'u 15 yaşında keşfettim ve hayatımı kurtardı. İnsanlardan her gün bir kanal yapmak istediklerini duyuyorum ama içeriğinin kısıtlanmasından korkuyorlar ve bu kalbimizi kırıyor."
Celso Dulay ise, BuzzFeed News'e yaptığı açıklamada, "YouTube'un politikasının tarafsız olması amaçlanıyor. Bizi etiketlemeyeceklerini söylüyorlar çünkü biz bir LGBT programıyız" diyor.
Dulay, Glitter Bomb kanalını kocası Chris Knight ile birlikte yönetiyor.
YouTube Sözcüsü dava gerekçelerini reddetti
Konuyla ilgili açıklamasına "Birçok LGBTİQ içerik üreticisinin YouTube'u seçmesinden ve burada bir topluluk oluşturmasından gurur duyuyoruz" sözleriyle başlayan YouTube sözcüsü şunları söyledi.
"Politikalarımızda cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği gibi kavramlar yer almıyor ve sistemlerimiz de videoları bu unsurlara veya 'eşcinsel' ya da 'trans' gibi terimler kısıtlanmıyor.
Joseph, ayrıca nefret suçunun önlenmesi konusunda çok ciddi yaklaşımları olduğunu ve bu konudaki kuralları ihlal eden içerikleri hızlı bir şekilde çıkardıklarını söyledi.
Online videoların %95'inin kontrolü YouTube'da
2005 yılında üç eski PayPal çalışanı tarafından kurulan YouTube, 2006'da Google tarafından satın alındı.
Sitenin "kullanım şartları" ise şöyle:
Online videoların %95'ini kontrol eden YouTube'un kullanım şartları gereği kullanıcılar telif hakkı izni alınmış videolar yükleyebilirler.
"Pornografi, şiddet, tehdit, reklam ve suç sayılan içerikler YouTube'a yüklenemez. Telif hakkını elinde bulunduran şirketler eklenen videoları sildirme hakkına sahiplerdir. Bu hak film ve müzik videolarında sık sık uygulanmaktadır. Bu engellemelerin çoğu YouTube'un Content İd adındaki otomatik telif hakkı algılayıcısı yapar."
*Kaynak: BuzzFeed/Wikipedia.