Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İlki İstanbul'da 2017'de gerçekleşen Queer Olympix, bu sene üçüncü kez düzenleniyor. Queer Olympix'in bu yılki durağı ise İstanbul'da Heybeliada ve Kalamış. Heyecanla beklenen Queer Olympix'in tarihi ise 23 – 25 Ağustos 2019.
"Kamusal alanda varız cümlesini sporda da kurabilir miyiz?"
Yeşil sahalardaki erkek egemenliğe ve heteroseksizme karşı top koşturan, çoğunluğu LGBTİ+ ve kadınlardan oluşan futbol takımı Atletik Dildoa, Queer Olympix’i üç yıl önce şu çağrıyla duyurmuştu:
“LGBTİ+ ve kadın olmak, kenti kullanırken bizi ister istemez çeşitli manevraları öğrenmeye, öz savunma tekniklerine, türlü türlü stratejilere sürüklüyor. Özellikle son dönemde siyasi ve toplumsal baskının kamusal alanda getirdiği kısıtlamalar, büyük meydanlarda yaşadığımız coşkulu direnişlere ve eğlencelere imkân tanımıyor ne yazık ki…
“Bir süredir kentin çeşitli yerlerindeki halı sahalarda futbol oynayan kadınlar ve LGBTİ+ bireyler olarak, özlediğimiz kalabalıkları spor aracılığıyla yaratabilir miyiz, 'kamusal alanda varız' cümlesini bir de sporla kurabilir miyiz diye sorduk kendimize ve bu etkinliğin hazırlıklarına koyulduk. Sporun kitleleri birleştirici gücünün yanı sıra bedenimizi özgürleştirmenin yollarından biri olduğuna inanarak bu deneyimin imkânını gelin birlikte ve ilk kez yaratalım diyoruz!”
"Başka bir oyun, başka bir tribün, başka bir olimpiyat mümkün mü?"
Queer Olympix'in bu yıl ki basın açıklamasında da Türkiye ve Türkiye dışından 100'ün üzerinde katılımcıyla gerçekleşmesinin amaçlandığı belirtildi:
"Bol, gol yemeli, koşturmacalı, top atmacalı, deneyim paylaşmacalı Queer Olympix'in üçüncü yılına yine aynı heyecanla başladık. Son dönemde yaşadığımız ve gittikçe ağırlaşan toplumsal ve siyasal şartlar altında kadınlar ve LGBTİ+ bireyler olarak alanlarda, sahalarda, sokaklarda her yerde varlığımızı sürdürmeye çalışıyoruz. LGBTİ+ ve kadın olmak kent kullanırken bizi ister istemez çeşitli manevraları öğrenmeye, türlü türlü stratejilere sürüklüyor.
"Özellikle son dönemlerde siyasi ve toplumsal baskının kamusal alanda getirdiği kısıtlamalar büyük meydanlarda yaşadığımız coşkulu direnişlere ve eğlencelere ne yazık ki imkan tanımıyor. Bir yandan sporun piyasalaşması ve sporcunun değerinin şirketler tarafından belirlenmesi, diğer yandan bu alanda var olma çabamızın verdiği "Başka bir oyun, başka bir tribün, başka bir olimpiyat mümkün mü?" sorularımıza bizzat kendimiz cevap vererek Queer Olympix'i bu yıl tekrar hayata geçirmek için can atıyoruz." (EMK)