Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hollanda’da interseks birey Leonne Zeegers hukuk mücadelesini kazandı ve ülkede cinsiyetsiz pasaport alan ilk kişi oldu.
Eski hemşire olan Zeegers (57), erkek genital organlarıyla doğmuş, beden uyum operasyonu geçirdikten sonra 2001’de kadın kimliği almıştı. Ancak kendini kadın ya da erkek olarak tanımlamayan Zeegers, cinsiyet hanesinde “kadın” ya da “erkek” ibaresi olmayan kimlik belgesi almak için mahkemeye başvurmuştu.
Haziran 2018’de sonuçlanan davada, mahkeme Zeegers’ın kendini interseks olarak tanımlamasını kabul etti ve resmi belgelerde kadın ya da erkek olarak cinsiyet atanmasının özel hayatın, otonominin ve kendi kaderini tayin hakkının ihlali olduğunu söyledi.
Guardian’a konuşan Zeegers, “Her iki tarafta da yaşadım; bazen kendimi erkek gibi, bazen kadın gibi hissediyorum, bazen de hiçbir şey hissetmiyorum” dedi.
Zeegers’a verilen pasaportta cinsiyet hanesi bulunuyor ancak bu hanede M (erkek) ya da V (kadın) yerine, X harfi yer alıyor.
BBC’nin haberine göre, Hollandalıların yüzde 4’ü kendilerini erkek ya da kadın olarak tanımlamadıklarını söylüyor.
Kimlik ve pasaportlarda “diğer” ve “üçüncü cinsiyet”
Resmi belgelerde ikili cinsiyet atamasının mecbur olmadığı ülkeler arasında Arjantin, Avusturalya, Kanada, Danimarka, Hindistan, Malta, Nepal, Yeni Zelanda ve Pakistan bulunuyor.
İngiltereli aktivistler ise Haziran 2018’de kimlik belgelerinde cinsiyet hanesine X yazılabilmesi için açtıkları davayı kaybetmişti. (ÇT)