Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü bu sene yine yasaklandı ancak LGBTİ+ aktivistleri Mis Sokak’ta okunan basın açıklaması için biraraya geldi.
bianet'in kamerasından İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü:
26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın bu sene 1 Temmuz saat 18.00’da düzenlenecek 16. İstanbul Onur Yürüyüşü’yle son bulması planlanıyordu.
İstanbul Valiliği, 29 Haziran Cuma akşamüstü saatlerinde İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü “oluşabilecek muhtemel olumsuzlukları” gerekçe göstererek yasakladı.
Onur Haftası Komitesi, Valiliğin yasak kararının ardından yaptığı açıklamada “İstanbul Valiliği son iki yıldır Ramazan’a denk gelmeyen ve bu yıl hiçbir tehdit almamış yürüyüşümüzü yasaklayarak gösterdiği gerekçelerin sadece birer bahane olduğunu ve aslında Valilik kararının bizlere yöneltilen nefretin bir parçası olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır” derken, Onur Yürüyüşü’nün planlandığı gibi gerçekleşeceğini duyurdu.
Aktvistler 1 Temmuz’da öğlen saatlerinde Mis Sokak’ta toplanmaya başladı.
Polisle yapılan görüşmeler sonucunda Mis Sokak'ta 100 kişilik grubun basın açıklamasına izin verildiği duyuruldu.
Basın açıklaması planlandığı gibi Mis Sokak'ta gerçekleşti.
Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Valiliğin yasak kararında gösterdiği güvenlik bahanesi tek kelime ile komiktir. Yürüyüşlerimiz yasaklanmadan önce on üç yıl boyunca barışçıl bir şekilde düzenlendi."
"Bu yürüyüşler her geçen sene daha da kalabalıklaştı ve varoluşundan itibaren nefretle yüz yüze yaşayan biz LGBTİ+’lar için kendimizi güvende hissedeceğimiz ve sesimizi duyurabileceğimiz alanlar açılmasına aracılık etti. Bu barışcıl yürüyüşlerin aksine devletin işlediği nefret suçları, polis şiddeti ile yadsınamaz bir biçimde görünür hale geldi."
"Bizler her yıl olduğu gibi bu yıl da burada, bu sokaklardayız. Kahkahalarımız, bağırışlarımız ve sloganlarımız hala bu sokaklarda yankılanıyor."
"Binlerce insanın katıldığı ve görünürlüğümüzü kutladığımız yürüyüşlerimizi çok özlüyoruz. Bugün burada varoluşumuzun verdiği onurla ve onurumuzun verdiği güçle bizlere sınırlar çekmeye çalışanlarla alay ediyoruz."
"Sizleri de hepimize kimliklerimiz, yönelimlerimiz, varoluşlarımız, bedenlerimiz, dilimiz, arzularımız ve bizi biz yapan her şey üzerinden sınırlar çekmeye çalışanlarla alay etmeye çağırıyoruz."
"Bizler, kendi sınırlarımızı aşarken ve özgürleşirken, büyüyoruz. Sınırsız, cinsiyetsiz alanlarımızı sokaklara genişletiyoruz. Bizi önce sınırlar içerisine hapsedip gettolaştıran, ardından kendi alanlarıımızdan bizi uzaklaştırmaya, dönüştürmeye çalışanlara karşı geliyoruz: Taksim’den vazgeçmiyoruz."
Basın açıklamasının ardından, polisin "Sokağı boşaltın" anonslarıyla, aktivistler Beyoğlu'na dağıldı.
Aktivistler Beyoğlu'nda çeşitli noktalarda yapılan basın açıklamalarına ve Onur Haftası'nın kapanış partisine doğru yola çıktı.
Saat 19.00 sularında Odakule'de toplanan bir grup aktivist, ikinci bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Aktivistler, polis gelmeden sloganlarla oradan ayrıldı.
Polis, Galatasaray gibi ana alterlerde gördüğü LGBTİ aktivistlerini ara sokaklara sürdü.
Saat 20.00'de de Cihangir'de okunması planlanan basın açıklaması öncesi, polis Cihangir'deki kafelerde oturanları dağıttı.
Polis Cihangir'de de gözaltı işlemi yaptı.
Toplam 11 kişi gözaltına alındı.
26. Onur Haftası, Mis Sokak'ta okunan izinli basın açıklaması ve Odakule'de gerçekleştirilen gerilla eylemle sonlandı.
İstanbul Onur Yürüyüşü'nün gerçekleştirilmesine 2015'ten bu yana izin verilmiyor.
Onur Haftası Türkiye’de ilk kez 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası" adıyla düzenlendi. İlk İstanbul Onur Yürüyüşü ise 2003'te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. (ÇT)