Université Marc Bloch’da sosyoloji bölümünden mezun oldu. 2009’dan 2011’e kadar AFP’de fixer ve çevirmen olarak çalıştı. Gazeteci Burcu Karakaş ile Açık Radyo’da Cadı Postası programını yaptı. 2015 Müşerref Hekimoğlu Başarı Ödülü'nü aldı. 2011’den beri bianet’te kadın ve LGBTİ haberleri editörü olarak çalışıyor.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması aktivistleri, cinsiyetsiz tuvalet taleplerine haftalardır cevap gelmediği için kampüs içinde eylemlere başladı.
ODTÜ’lü LGBTİ’ler dün Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlık girişine, Beşeri Bilimler Fakültesi binasının girişine ve Rektörlük kapısına üzerinde “kuir çişi” ve “trans çişi” yazılı pet şişeler bıraktı.
bianet’e konuşan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan Murat, “İki aydır cevap vermeyerek bizi oyalıyorlar. Biz de dikkat çekmek için böyle bir eylem yaptık. Umarız gerekli mesajı vermiştir. Eylemlerimiz devam edecek” dedi.
420 öğrencinin imzaladığı dilekçe kayda geçirilmedi
ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, okuldan 420 öğrencinin imzası ile 15 Mart’ta cinsiyetsiz tuvalet taleplerini okul yönetimine iletti.
Murat “Yönetim talebimizi kabul etmiyor ama reddetmiyor da, sürekli bir oyalama halindeler” diyor.
Dilekçeyi 15 Mart’ta verdiklerini belirten Murat, dilekçenin arşivlere kaydedilmediğini belirtiyor:
“Dilekçemiz Rektörlük arşivinde bulunamadı. Özel dosya olarak geldiyse Genel Sekreterlikte olabileceği söylendi ancak orada da yoktu. Oradan Dekanlığa gittim. Dekanlık arşivindekiler, dilekçemizin kaydını yaptıklarını ve Rektörlüğe gönderdiklerini söyledi.
“Yani Rektörlük dosyamızın kaydını yapmamış. Kayda alındığında 15 gün içerisinde cevap vermeleri gerekiyor. Bunun da etkisi olabilir.”
Talep, bir tuvaletin tabelasının değiştirilmesi
ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın talebi, Beşeri Bilimler binasının bir katında bulunan kadın ve erkek tuvaletlerinin tabelasının “Cinsiyetsiz Tuvalet” olarak değiştirilmesi ve kapıya bir bilgilendirme notu asılması.
Murat, inşaat gerektirmeyen, basit bir değişiklik istediklerini söylüyor.
“Bizim için yönetimin bu talebimizi kabul etmesi, bu okulda LGBTİ+ öğrenciler olduğunun kabul edilmesi anlamına geldiği için önemliydi. Onlar bunu kabul etmek istemiyorsa, biz de tuvaletleri fiili olarak cinsiyetsizleştireceğiz. Tabelayı asacağız ve bu şekilde kullanacağız.
“Birkaç hocamızın tepkisini duydum ve sanki zamanın ötesinde bir şey istiyormuşuz gibi bir tutumları vardı. Biz kendi güvenli alanlarımızı oluşturmak istiyoruz.”
“Resmi topluluk olma başvurularımız da cevapsız kaldı”
Murat, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın resmi bir üniversite topluluğu haline gelmesine de izin verilmediğini söylüyor.
Son dört yıldır resmi bir topluluk olmak için sürekli başvurular yaptıklarını ancak bu başvurulara da cevap almadıklarını söyleyen Murat şöyle konuşuyor:
“Resmi bir topluluk olmadığımız için etkinlikler için oda ayarlamakta zorlanıyoruz. Afişlerimizi asamıyoruz. Düzenlediğimiz etkinliklere dışarıdan katılımcılar geldiğinde okula almakta zorlanıyoruz. Bizden daha sonra başvuru yapan topluluklar ise kabul ediliyor.”
Resmi bir topluluk olarak kabul görmeseler de 13 Mayıs’ta 7. ODTÜ Onur Yürüyüşü düzenlendi. Devrim Yürüyüşü’ne de ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması olarak katıldılar. (ÇT)
İlgili Haberler
-
Bilgi Öğrencilerinden Cinsiyetsiz Tuvalet Kampanyası 24 Haziran 2016Bilgi Üniversitesi öğrencileri, her binaya cinsiyetsiz tuvalet talebiyle imza kampanyası başlattı. ...
-
Beyaz Saray'da Cinsiyetsiz Tuvalet Açıldı 13 Nisan 2015Obama yönetimi, LGBTİ hareketiyle dayanışmanın bir göstergesi olarak Beyaz Saray’da cinsiyetsiz tuvalet açtı. ...
-
Belediyeden Cinsiyetsiz Tuvalet Kampanyası 11 Nisan 2014Washington D.C.’de, trans dostu bir şehir için çalışan belediye cinsiyetsiz tuvaletler için kampanya ...
-
LGBTİ Öğrenciler Cinsiyetsiz Yurtlar İstiyor 13 Kasım 2013LGBTİ öğrencilerin de yurt talepleri var. Boğaziçi Lubunya’dan Ulumeriç, “Yurtlar kadın-erkek diye ikiye ...
Bugün En Çok Okunanlar
-
Demirtaş'ın Savunmasının Tam Metni 16 Nisan 2018
-
Uyum Yasaları Neler Getiriyor? 02 Eylül 2002
-
SAĞLIK YAZILARI / ÖZGÜR ERBAŞ YAZDI Sağlık Bakanlığı Aylık 2 Milyon Küsur TL Kira Ödüyor 19 Nisan 2018