Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bilgi Üniversitesi'nde cinsiyetsiz tuvalet uygulamasına geçilmesi için change.org’da imza kampanyası başladı.
Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman’a çağrı yapılan kampanyada, Mütevelli Heyetinin ayrımcılığa karşı aldığı kararlardan hareketle cinsiyetsiz tuvalet uygulamasına geçilmesi gerektiği söylendi.
Kampanya çağrısında şu ifadelere yer verildi:
Günümüzün en güncel sorunlarından biri olan cinsiyet ayrımı biz fark etmesek de hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Gerek giyim kuşam gerekse davranışlarla bile insanları cinsiyet gruplarına göre sınıflandırmaktayız. Gerçekleştirmek istediğimiz kampanya ile bu ayrımın en gözden kaçan türlerinden biri olan tuvaletlerde cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Özellikle İstanbul'un en gözde ve en modern okullarından biri olan İstanbul Bilgi Üniversitesinde böyle bir uygulamanın olmaması apaçık bir eksiklik olarak görülebilir. Okulumuzun Mütevelli Heyetinin ayrımcılık karşıtı aldığı kararı da göz önünde bulundurarak hareket edecek olursak. Yapacağımız kampanya aslında zaten okulumuzda olması gereken bir tutumdur. Özetle, kadın ve erkek tuvaletlerinin ayrı olmasının yanı sıra cinsiyetsiz tuvaletlerin de okulumuzda (İstanbul Bilgi Üniversitesi) bulunması gerektiğine inanmaktayız. Eğer sizler de bu ayrımcılığa dur demek istiyorsanız tek bir imzanız yeterli olacaktır. |
Türkiye’de ilk örnek Boğaziçi
Türkiye’de cinsiyetsiz tuvalet uygulamasına ilk kez Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü’nün (BÜLGBTİ) çalışmaları sonucu Boğaziçi Üniversitesi’nde geçilmişti.
Dünyada da cinsiyetsiz tuvalet uygulamasını gerçekleştiren kurumlar bulunuyor.
2014’te Kolumbiya Bölgesi’nde tek kabinesi olan tuvaletlerde kadın-erkek tabelaları kullanılması yasaklanmış, tek bölmeli tuvaleti olan müesseselerin “cinsiyetsiz tuvalet” bulundurma mecburiyeti getirilmişti. Kolumbiya Bölgesi (D.C) İnsan Hakları Ofisi’nin tuvaletlerle ilgili yönetmeliği yaygınlaştırmak için bir kampanya başlatmış ve cinsiyetsiz tuvalet bulundurmayan müesseselerin #safebathroomsDC hashtag’i ile sosyal medyada paylaşılmasını istemişti.
Nisan 2015’te ABD’de Obama yönetimi, LGBTİ hareketiyle dayanışmanın bir göstergesi olarak Beyaz Saray’da cinsiyetsiz tuvalet açmıştı.
Temmuz 2015’te Belçika’nın Flaman bölgesinde, transseksüellere yönelik ayrımcılıkla mücadele amacıyla parlamentodaki tuvaletlerde “kadın”, “erkek” gibi tanımlamalar kaldırılmış, iş başvuru formalarındaki cinsiyet ibaresinin kullanımına son verilmişti. (ÇT)