Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul vekili Mahmut Tanal, Kaos GL ile ortak çalışması sonucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mevzuat ve uygulamalarının LGBT’leri içermesi için 22 maddelik kanun teklifi verdi.
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı gerekli ve yeterli yasal korumayı sağlamanın İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne taraf olan tüm devletlerin yükümlülüğü olduğunu ifade eden Tanal, LGBTİ’lerin ötekileştirilmesinin ailede başladığını ve toplumda ve devler kurumlarında da sürdürüldüğünü belirtti.
“Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Yurttaşların İnsan Hakları Çerçevesinde Haklarının Korunması ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Faaliyet ve Sosyal Hizmetlerinden Yararlanırken Hiçbir Ayrımcılığa Maruz Kalmamaları için Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” üç kanuna eklemeler yaparak, yasaların LGBTİ’leri de kapsamasını öngörüyor.
Kanun teklifinden satırbaşları şöyle:
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun
* Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kişiler arasında “eşcinsel veya trans bireylerin” ibaresinin eklenmesi.
* Kanunun 2. Maddesindeki tanımlara Toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi" ibareleri eklenmesi.
* Resmi anlamda aile birliği kursun kurmasın her çiftin bu kanun kapsamında değerlendirilmesi.
* Kadına yönelik şiddet” ifadesinin; kadına, eşcinsellere ve translara yönelik şiddeti içerecek şekilde “cinsiyet temelli şiddet” şeklinde değiştirilmesi.
* Koruma tedbir kararlarının evlilik bağının kurulup kurulmadığına bakılmaksızın birlikte yaşama esasına göre, müşterek konut üzerinden belirlenmesi.
* Tedbir kararlarının ihbarda bulunan sivil toplum örgütlerine de tebliğ edilmesi.
* İhbarda bulunan kuruluşlara, aile mahkemesi kararlarına itiraz hakkının açıkça belirtilmesi.
* Destek ve izleme merkezlerinde en az yüzde dört oranında eşcinsel ve trans bireyin istihdam edilmesi.
* Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyoların ayda en az doksan dakika kadınların, trans bireylerin ve eşcinsellerin alışma yaşamına katılımı, onlara karşı şiddetle mücadele ve benzeri konularda yayın yapması.
* Genel sağlık sigortası kapsamında karşılanmayan rehabilitasyon hizmetlerine yönelik giderlerin, trans bireylerin cinsiyet geçiş sürecinde psikolojik ve sosyal destek giderleri ile rehabilitasyon hizmetleri kapsamında verilmesi gereken diğer sağlık hizmetlerinin giderleri Bakanlık bütçesinin ilgili tertiplerinden karşılanması.
* Bakanlığın, şiddet mağduru eşcinsel ve translarla ilgili idari, cezai, hukuki her tür davaya ve çekişmesiz yargıya katılabilmesi.
3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu
* Trans ve intersekslerin topluma katılımını kolaylaştıracak ihtiyaçlarına ilişkin, psiko-sosyal destek giderleri dahil tedavi masraflarının ve HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin tıbbi ve psiko-sosyal ihtiyaçlarının bu Kanun kapsamında karşılanması.
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu
* Korunmaya, bakıma veya yardıma ihtiyacı olan kişiler arasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının yasaklanması.
* Sığınmaevlerinin her cinsel kimlikten kadın veya erkek vatandaşların kullanımında olduğunun belirtilmesi.
* Kanuna “cinsiyet kimliği” tanımının eklenmesi ve “Kişinin kendisini ait hissettiği cinsiyeti” olarak tanımlanması. (ÇT)
Kanun teklifinin tam metni için tıklayın.