Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi, 1954'te Dicle Nehri'nin toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine ilişkin çalışmalar doğrultusunda, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından başlatıldı.
DSİ'ye göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Suriye sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafede, Dicle Nehri üzerinde inşa edilecek olan barajın tamamlandığında 1 200 MW kurulu güç ile yılda ortalama 3 833 GWh enerji üretecek, Türkiye'nin 2. kurulu güç bakımından da 4. büyük barajı olacak.
Ancak kredi ajanslarının oluşturduğu bilirkişlerden oluşan uluslararası heyetin hazırladığı raporda bazı eksikliklere işaret ediliyor:
"Projede yeterli sayıda uzman yok, proje kapsamında Batman'da yapılması düşünülen tesis faaliyete geçtiğinde Dicle'yi kirletecek, karasal ve su ekosistemlerinde biyoçeşitlilik araştırmaları yapılmamış, kamulaştırma konusunda sorunlar var, ev tazminatları düşük ve uluslararası standartlara aykırı, tarihi eserlerle ilgili çalışmalar yetersiz..."
Projenin çevreye etkilerinin ise şunlar olacağı belirtiliyor: "Soyu tükenen hayvanları besin ve habitatlarının yok edilmesi, kitlesel balık ölümleri, çökelme ve ötrofikasyon, su kalitesinde ciddi düşüş, Türkiye ile komşu devletler arasında su kaynaklı çatışmalar."
1999-2001 yılları arasında yaptırılan ÇED Raporu; 2872 sayılı Çevre Kanunu, Dünya Bankası ve IFC kriterleri doğrultusunda HCE firması tarafından güncellendi ve hem DSİ hem de yatırımcı kredi kuruluşları tarafından onaylandı. Buna karşılık, yatırımcı kuruluşların görevlendirdikleri bilirkişiler proje ile ilgili ciddi sorunlar tespit etmiş, bu sorunlar, verilen sürenin sonunda giderilmediği için de Almanya, İsviçre ve Avusturyalı dış kredi kuruluşları, 7 Temmuz 2009 tarihi itibariyle desteklerini çekti. Projeye ayrılan tahmini bütçe 53 milyon ABD doları. (BT)
Yukarıdaki bilgiler için Wikipedia'dan yararlandık.