PEN Yazarlar Derneği Türkiye Başkanı İnci Aral, 2009 PEN Duygu Asena Ödülü'ne sosyolog-yazar Pınar Selek'i layık gördüklerini açıkladı.
"Haberi doğum gününde aldığını" bianet'e söyleyen Selek, "sanki annem ve Duygu öbür dünyada yan yana gelmişler de bana bu hediyeyi hazırlamışlar gibi" dedi. "Ödüle çok sevindiğini" söyledi.
Selek ödülü "Sürüne Sürüne Erkek Olmak" isimli kitabıyla kazandı.
"Ödül motivasyonumu arttırdı"
Aral, PEN Türkiye'nin İnternet sitesinde yayımladığı mektubunda "Uğradığı büyük haksızlıklara rağmen kadın hakları, demokrasi ve barış için yılmadan çalışan ve yeni eseri 'Sürüne Sürüne Erkek Olmak' ile uluslararası alanda da ilgi uyandıran değerli sosyolog-yazar Pınar Selek'e sunmaya oybirliği ile karar verdiklerini" duyurdu.
Çalışmalarını PEN bursuyla bir süredir Almanya'da sürdüren Selek'i Avusturya'nın başkenti Viyana'ya giderken yolda yakaladık ve düşüncelerini sorduk.
"Ödülü doğum günü hediyesi olarak gördüğünü" belirten Selek, "Uzakta olduğum hüzünlü hissettiğim bir anda aldığım bu ödül motivasyonumu arttırdı" dedi. PEN'e teşekkür etti.
"Duygu Asena'nın adını taşıyan bu ödüle değer görülmekten dolayı çok mutlu olduğunu" belirten Selek, kadın mücadelesi için daha çok yazmaya, daha çok çalışmaya devam edeceğini" sözlerine ekledi.
PEN Duygu Asena Ödülü için tören ekim ayında yapılacak. Selek'e ödülünü, Asena'nın kardeşi İnci Asena tarafından Almanya'da verilmesi bekleniyor.
İlki 2006'da İpek Çalışlar'ın "Latife Hanım" adlı çalışmasına verilen PEN Duygu Asena Ödülü geçen yıl iki eser arasında paylaştırıldı. 2008'de Ayşe Gül Altınay ve Yeşim Arat'ın ortak çalışması olan "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet" ve Handan Çağlayan'ın "Analar Yoldaşlar Tanrıçalar"ı ödüle layık görüldü.
Pınar Selek kimdir?
Sosyolog, araştırmacı ve yazar Pınar Selek 8 Ekim 1971'de İstanbul'da doğdu. Notre Dame De Sion Lisesinde'nden sonra Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü birincilikle bitirdi. Sosyoloji yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitede yaptı. Fransa'da Sophiantipolis UDEL Üniversitesinde ekonomi-politik dersleri aldı. "Sokak Sanatçıları Atölyesi"nin kuruluşuna öncülük etti.
Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi kurucu aktivistlerinden olan Pınar Selek, Amargi Feminist Teori Dergisi'nin editörü. Eserlerinden bazıları: "Maskeler, Süvariler, Gacılar" (2001 Aykırı), "Barışamadık" (2004 İthaki), "Su Damlası" ( 2008 Özyürek) ve Almancaya çevrilen "Sürüne Sürüne Erkek Olmak" (2008 İletişim).(BÇ)