“Rock şişede durmaz” sloganıyla düzenlenmeye başlayan karşı festival Barışarock’ın altıncısı şarkılarla başladı, eylemler ve söyleşilerle sürdü ve yine şarkılarla sonra erdi.
İki günde, iki ayrı sahnede toplam 41 müzisyen, grup ve Dj’in sahne aldığı festivale sendikacılardan akademisyenlere, işçilerden kadınlara binlerce kişi katıldı.
Şen başlayan festival, organizasyon ekibinin festivalden birkaç gün önce açıkladığı “Barışarock ara veriyor” haberi nedeniyle coşkulu ama buruk bitti.
İki ayrı sahnede her beğeniye şarkılar
Festival alanında kurulan Rock ve Alternatif sahnelerde her kulağı memnun edecek müziklerin dinlenebildiği Barışarock’ta sahne alan grup ve müzisyenlerin arasında en dikkat çeken isim geçtiğimiz hafta başlayan savaşla gündeme gelen Gürcistan’dan Heavy Cross adlı metal grubuydu.
Yakınlarından haber alamadıklarını belirten grup elemanları savaşın yaşandığı ülkelerine Barışarock’tan barış şarkıları söylediler.
Festivalde sahne alan müzisyen ve gruplardan bazıları şöyle:
“Mor ve Ötesi, 45’lik Şarkılar, Dinar Bandosu, Sakin, Feryal Öney, Bajar, Gevende, Hayvanlar Alemi, Genç Cazcılar, Teneke Trampet, Dembedem, Sultan Tunç, Zardanadam ve RockA.
“Tartışarock”
“Sadece” müzik festivali olmayan Barışarock’ta bu yıl yaşadığımız ülkenin ve dünyanın sorunlarına ilişkin söyleşiler ve tartışmalar yapıldı.
Darbe girişimlerinden Kürt sorununa, nükleer santrallerden örgütlenme özgürlüğüne çeşitli konuların birlikte tartışıldığı söyleşilere geçmiş yıllara göre daha fazla katılım vardı.
Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, gazeteci Berat Günçıkan, müzisyen İlkay Akkaya, Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel (LGBTT) derneği üyesi Buse Kılıçkaya, oyuncu Lale Mansur, oyuncu-aktivist Mehmet Ali Alabora, müzisyen Harun Tekin, Demokratik Türkiye Partisi (DTP) Batman milletvekili Ayla Akat, sosyolog Ferhat Kentel, yazar Roni Margulies gibi bir çok aktivist, akademisyen, yazar, oyuncu, müzisyen katıldı.
İmza kampanyaları, standlar, bildiriler...
Alanda stant açan sivil toplum örgütleri de binlerce kişiye yürüttükleri hakkında imza kampanyaları hakkında bilgi verdi, katılımcılardan imza topladılar.
Yayımladıkları dergi, bildiri, kitap, gazete, broşürleri de festival alanında dağıtan gruplar için Barışarock’ın “politik” yanının en önemli bileşenleri oldular.
Organik sebze ve meyve stantlarının da açıldığı alanda sık sık halaylar çekildi, danslar edildi.
"Şimdilik" son
Festival ekibi "Barışarock’ın politik zemini kaybetmemek ve tıkanmamak için bir süre ara verdiklerini" söylediler. Bu haberi alanlar festival alanından ayrılırken “Seneye görüşürüz” diyemedikleri için biraz hüzünlüydüler.(BÇ)