"İlk izleyenler sergi değil sinema zannediyorlardı. 'Bir daha ne zaman gösterilecek' diye soranlar oldu. Sinemadaki gibi seansların olmadığını söyledik. Özellikle 'Şehirde Gizli Panter Modası' çok beğeniliyor."
Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi etkinlik sorumlusu Papatya Atak, bianet'e sergiye ilginin yoğun olduğunu anlattı.
René Block küratörlüğünde ve Melih Fereli danışmanlığında sürdürülen "Türkiye'de Güncel Sanat/İstiklal Serüveni" sergi dizisi kapsamında Gülsün Karamustafa'nın "sineması/cinemasi" adlı sergisi 26 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde izlenebilir.
Karamustafa, "kerameti kendinden menkul" geniş fuayeleri olan, iki katlı bir sinema kurdu. İçinde çeşitli durumlardan, gelmiş geçmişten ya da gelecekten söz eden filmler gösteriyor.
Şehirde Gizli Panter Modası
"Filmlerden biri, şekilciliğin, dış görünüşlerin, giyim kuşam tarzlarının dünyada ve yakın çevremizde çok yoğun bir biçimde tartışıldığı günümüzde, baskıyla başkaldırının yanyanalığını traji-komik bir atmosfer içinde gündeme getirirken, diğeri sokaktan ve şehre ait bir alt kültürden söz ediyor."
"Şehirde Gizli Panter Modası" adlı filmde her gün buluşup, panter desenleriyle süslü bir eve gidip, yine panter desenli giysiler giyerek özlemlerini gideren kadınlar anlatılıyor. Sanatçı, seyretmeyi, okumayı, yorumlamayı ve ilişkilendirmeyiyse bütünüyle izleyiciye bırakıyor.
Filmde gizliliğin hazzına karışan hüzün, gündeik hayatın kaçamakları, sıradanlık içinde sıradışı olma özentisi, baskıyla başkaldırının yanyanalığıyla yaratılan traji-komik bir atmosferin peşine de düşülüyor. Filmin Görüntü Yönetmeni Paxton Winters. Orjinal müziğiyse Selim Atakan'a ait.
Gülsün Karamustafa kimdir?
1946 yılında Ankara'da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimini tamamladı.
1975-1981 yıllarında İstanbul'da Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi olarak çalışan Karamustafa, daha sonra Uluslararası Kadın Üniversitesi'nde (IFU) çalıştı, Münih Güzel Sanatlar Akademisi'nde misafir profesörlük yaptı.
Profesyonel anlamda ilk kişisel sergisini 1978'de İstanbul Taksim Sanat Galerisi'nde açtı. 80'li yıllarda İstanbul'da "Günümüz Sanatçıları", "Yeni Eğilimler", "Öncü Türk Sanatından Bir Kesit" adı altında belirli aralıklarla yenilenen sergilere yapıtlarıyla katıldı.
Çeşitli bienallere katıldı
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bodrum'da kişisel sergiler açtı. 1984-1990 arasında sinema sektöründe sanat yönetmeni olarak çalıştı; ayrıca Füruzan'la birlikte "Benim Sinemalarım" adlı filmi yönetti.
2.,3. ve 4. Uluslararası İstanbul Bienali, 3. Kwangju, 8. Havana, 3. Ctinje, 1. Sevilla Bienallerine katıldı.
1990-2000 arasında gerçekleştirdiği işleri bir araya getiren kitapları var. Sanat tarihçisi ve küratör Barbara Heinrich de "Gülsün Karamustafa: Güllerim Tahayyüllerim" başlığıyla sanatçıyı konu alan bir monografi yazdı. (GG)