Haberin Kürtçesi için tıklayın
İslam Devleti’nin (IŞİD) iki yıldır elinde tuttuğu Irak’ın Musul kentine kara harekatı başladı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki koalisyon, dün Musul’a top atışlarına başlamış, kent havadan bombalanmıştı.
Irak Başbakanı Haydar El İbadi bu sabaha karşı, Türkiye saatiyle 01.40’ta devlet televizyonundan yaptığı açıklamada Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunun başladığını söyledi.
ABD: Irak’ın başaracağına inanıyoruz
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı da Musul’a Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinden eşzamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.
Irak’taki ABD’li komutan Tümgeneral Gary J. Volesky, koalisyonun Musul harekatını desteklemekten gurur duyduğunu söyledi, “Musul operasyonu çetin geçecek ama Irak ordusu buna hazırdı. Musul’un özgürleştirilmesini iki yıldır bekliyoruz. Irak’ın başarılı olacağına inanıyoruz” dedi. (CNN)
Musul’da kaç IŞİD militanı var?
IŞİD Peşmerge’ye ağır silahlarla karşılık veriyor. IŞİD ayrıca, kent çevresine kazdığı hendeklere doldurduğu ham petrolü yakarak uçakların görüş alanını kapatmaya çalışıyor.
Operasyona Irak ordusu, yaklaşık 18 bin Peşmerge ve Şii milisler ile Sünni aşiretlerin oluşturduğu toplam 30 bin kişilik kara gücü katıldı, koalisyon da hava desteği veriyor.
IKBY Genelkurmay Başkanı General Cemal Eminki IŞİD’in Musul'da yaklaşık 18 bin kişilik bir gücü olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı, BBC ise Musul'da 4 ila 8 bin arasında IŞİD'li olduğunu yazdı,
Üç merkezden Bağdat’a bağlı koordinasyon
Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, Peşmerge Bakanlığı, Irak hükümeti ve koalisyon güçlerine bağlı askeri yetkililerin operasyon kapsamında koordinasyon halinde çalıştıklarını belirtti.
Musul operasyonunun ikisi Erbil, biri Hazır bölgesinde olmak üzere üç merkezden idare edildiğini söyleyen Yaver, Erbil'deki birinci merkezin Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı General Ali el-Ferici, Hazır bölgesindeki ikinci merkezin Bağdat'a bağlı Musul Operasyonlar Birimi Komutanı General Necim Cuburi, Peşmerge Bakanlığı binasındaki üçüncü merkezin ise Erbil ve Bağdat hükümetine bağlı yetkililer tarafından yönetildiğini açıkladı.
Başkent Bağdat'ta ise Irak Başbakanı İbadi'nin de operasyonu takip ettiği ortak harekat merkezi var.
Topçu ateşi ve hava bombardımanı devam ediyor
IKBY Peşmerge Bakanlığı, sabah saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun harekete geçtiğini açıkladı.
Hazır Cephesi'nde 4 bin Peşmerge var. ABD askerleri, Musul'un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı'nda, topçu ateşine devam ediyor.
Peşmerge: Hazır cephesinde yedi köy kurtarıldı
Musul Operasyon Birimi basın sözcüsü Helgurt Hikmet, Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini geri aldığını belirtti.
Hikmet, Musul ile Erbil arasındaki ana yolun da Peşmerge'nin kontrolünde olduğunu aktardı.
Irak: Güney cephesinde dört köy alındı
Irak Federal Polis Güçleri Komutanı General Raid Cevdet, polis güçlerinin Musul'un güneyinde 6 kilometre ilerlediğini açıkladı.
Irak Savunma Bakanlığı, orduya bağlı 35. Zırhlı Tugay, 36. Tugay ile 3.Tugay Acil Müdahale Timinin Musul'daki İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini IŞİD’den geri aldığını ve Güver cephesi kapsamındaki Dizize köyünü kuşattığını açıkladı.
Bakanlığa bağlı Savaş Medya Ağı da, ordunun Musul'un güney doğusundaki Hamdaniyye ilçesine yaklaştığını açıkladı.
IŞİD, Bağdat saldırısını üstlendi
IŞİD Musul'un doğusundaki Kabirli köyünde Haşdi Şabi milisleri ve Peşmerge kuvvetlerine ait iki Hummer aracı imha ettiğini açıkladı. (Associated Press)
IŞİD ayrıca resmi haber ajansı Amaq’tan, Bağdat’ta dün meydana gelen bombalı saldırıyı üstlendi. Bağdat’taki kontrol saldırısına yapılan saldırıda 10 asker, polis ve sivil ölmüş, 17 kişi yaralanmıştı.
IŞİD liderlerinden Ahmed Khtab Omer Musul'da öldürüldü. (Rudaw)
Musul barajı iddiası
Musul Operasyonu'nun başlamasının ardından sürekli erozyona uğrayan bir zemin üzerine kurulu Musul Barajı'na saldırı olabileceği, 12 milyar metreküp su bulunduran barajın çökmesi halinde Musul'un 4 saat içinde 21 metre su altında kalabileceği iddia edildi. (Sabah, Yeni Şafak ve AA)
Kimler katılıyor?
Musul operasyonuna şu birlikler katılıyor:
* 30bin Irak hükümeti yanlısı güç. Musul’a ana saldırı, kentin güneyinden Irak ordusunca düzenleniyor.
* Doğu cephesinden 4 bin Peşmerge.
* Sünni aşiretleri ve Şii militanların oluşturduğu birlikler.
* ABD’nin öncülüğündeki, Kanada birliklerinin de içinde olduğu IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon hava bombardımanıyla destek veriyor.
* ABD Özel Harekat Birliği personeli yerdeki güçlere danışmanlık yapıyor.
* Operasyona önümüzdeki günlerde Irak Terörle Mücadele Elit Güçleri’nin de katılması bekleniyor. (BBC)
Operasyona şu güçler katılıyor:
Irak ordusuna bağlı 250 kişiden oluşan 16 özel operasyon alayı. Irak ordusuna bağlı sayıları 250 ila 300 arasında değişen 32 adet piyade alayı. (15 ve 16. tümene bağlı). 150'şer kişiden oluşan 16 tank taburu (Irak ordusunun 9. tümenine bağlı). Dört zırhlı alay (Irak ordusu 9. tümenine bağlı). 12 acil müdahale alayı (Ninova özel polis birimine bağlı). 12 acil müdahale alayı (3. orduya bağlı). Sekiz Haşdi Vatani alayı (1 ve 2. tugaylar). Sekiz Ninova Polis Komutanlığına bağlı özel operasyon taburu. Irak Federal Polis Teşkilatına bağlı sekiz mekanize alayı. Koalisyon ve Irak ordusuna bağlı uzun menzilli topçu bataryaları. Bir Tümen Peşmerge ve iki tümen Haşdi Şabi milis gücü (destek amaçlı). ABD öncülüğünde şekillenen koalisyon gücüne ait 10 filo ve Irak Hava Kuvvetleri'nden 3 filo. Koalisyon ve Irak'a bağlı toplam 10 taarruz helikopter filosu. (Yeni Şafak)
Fransa’nın uçak gemisi Charles De Gaulle, Musul Operasyonu'na destek için Limasol limanında. Musul operasyonuna destek için gelen gemi hava operasyonlarında kullanılacak bombardıman uçaklarını taşıyor. (CNNTürk)
ABD ile İran, Musul operasyonuna yönelik detaylar konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre, PKK'liler ile Şii Haşdi Şabi milisleri Irak ordusu çatısı altında operasyona dahil olacak.
ABD'nin Irak'taki Askeri Kuvvetleri Komutanı General Stephen Townsend, "Musul'u özgürleştirecek binlerce kişilik kara gücünün tamamı Iraklı" açıklamasını yaptı.
Türkiye katılıyor mu?
Musul operasyonuna Türkiye katılmıyor.
Irak Başbakanı Haydar El İbadi de Türk askerlerinin operasyona katılmalarına izin vermeyeceğini birkaç kez açıkladı. Şii milisler de Türkiye’nin operasyona katılmasına karşı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu sabah "Biz operasyonunda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil" dedi.
Operasyonun başlamasından önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD’nin başkenti Washington DC’de ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile görüştü. Genelkurmay Başkanlığından, görüşmede, Suriye ve Irak’ta devam eden harekatlar konusunda bilgi ve görüş alışverişinde bulunulduğu açıklaması yapıldı.
Başika kampında Türkiye’den eğitim alan, “Ninova Bekçisi” adlı birliklerin operasyona katıldığı, bu güçlerin, operasyon kapsamında güneydeki Kayyara'dan Musul'a ilerleyeceği ileri sürüldü. (AA)
Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi de, Türkiye askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi.
Türkiye’den bir askeri yetkili Başika'da eğitilen 3 bin savaşçıdan yarısının operasyona katıldığını, kalanların yedekte beklediğini söyledi, “TSK şu anda operasyona katılmıyor” açıklamasını yaptı. (Reuters)
Irak istihbaratından bir yetkili ise Türkiye'nin eğittiği savaşçıların Musul operasyonuna katıldığına dair haberleri yalanladı. (Sputnik)
(AS)
* Fotoğraf: Yunus Keleş, Musul / AA