Haberin Kürtçesi için tıklayın
Irak Başbakanı Haydar El İbadi, gece Türkiye saatiyle 01.40’ta devlet televizyonundan yaptığı açıklamada Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunun başladığını belirtti.
Kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyleyen İbadi, “Güvenlik güçleriyle dayanışma içinde olun” “mesajı verdi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DEAŞ'e yönelik harekete geçtiği belirtildi.
Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.
Türkiye yok
Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerinin Musul operasyonuna katıldığını belirtti.
Türkiye askeri ise operasyonda yer almıyor.
ABD: Dönüm noktası
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonunun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın “dönüm noktası olduğunu” belirtti.
Operasyonla ilgili yazılı açıklama yapan Carter, “ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır” dedi.
ABD'nin IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu gece Başbakan İbadi, IŞİD teröristlerinin elinde geçen iki karanlık yılın ardından Musul'un kurtarılması için büyük operasyonu başlatma emri verdi" diyerek, Musul harekatına olan desteğini bildirdi.
McGurk ayrıca, "Kahraman Iraklı güçlerin, Kürt peşmergelerin ve Ninova gönüllülerinin yolunu Tanrı açık etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" ifadesinde bulundu.
Tonight, PM Abadi issued orders to initiate major operations to liberate #Mosul after two years of darkness under #ISIL terrorists. #الموصل
— Brett McGurk (@brett_mcgurk) 16 Ekim 2016
IŞİD ve Irak |
IŞİD Aralık 2013’te Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında Sünni aşiretlerin kontrolündeki Felluce'yi ele geçirdi. Örgüt burada bazı Sünni aşiretlerden destek gördü. Altı ay sonra, Suriye'deki fiili başkenti Rakka'dan harekete geçen IŞİD 10 Haziran 2014'te Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u işgal edince Irak askerleri çatışmaya girmeden kenti terk etti. İşgalden bir gün sonra IŞİD militanları, Musul Başkonsolosluğunu basarak Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil 49 personel ve ailesini ve 32 TIR şoförünü rehin aldı. TIR şoförleri Temmuzda, konsolosluk çalışanları ise 3,5 ay sonra serbest bırakıldı. IŞİD tarafından ele geçirilen konsolosluk binasıysa, olaydan iki yıl sonra, Nisan 2016'da Türkiye'nin onayı alınarak ABD jetleriyle imha edildi. Irak’ın eski lideri Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'i de ele geçiren IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi, Haziran sonunda Musul'da hilafet ilan etti. Ardından ABD 7 Ağustos 2014’te önce Musul'un kuzeyindeki Sincar'da Ezidileri kurtarmak için insani yardım operasyonu başlattı, bir gün sonra, uçaklarla IŞİD’i vurmaya başladı. Eylül ayında Şii Haydar el Ebadi'nin başbakan seçilmesiyle ülkede IŞİD’le mücadele başladı. 17 Nisan 2015'te Tikrit IŞİD’den kurtarıldı. Şii milislerle destekli Irak ordusu bir ay sonra da, Sünni aşiretlerin kontorlündeki Anbar vilayetinde Ramadi'ye girdi. 26 Haziran 2016'da da uzun yıllar önce El Kaide’nin elinde olan, sonra kontrolü IŞİD’e geçen Felluce kenti IŞİD’den kurtarıldı. |
(EKN/AS)