Yazar Birgül Oğuz Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
Oğuz’un yanı sıra, Arnavutluk’tan Ben Blushi, Bulgaristan’dan Mşlen Ruskov, Çek Cumhuriyeti’nden Jan Nemec, Yunanistan’dan Makis Tsitas, İzlanda’dan Oddný Eir, Letonya’dan Janis Jonevs, Lihtenşayn’dan Armin Öhri, Malta’dan Pierre J. Mejlak, Karadağ’dan Ognjen Spahic, Hollanda’dan Marente De Moor, Sırbistan’dan Uglješa Šajtinac ve İngiltere’den Evie Wyld layık görüldü.
Uluslararası PEN Türkiye Merkezi tarafından oluşturulan Türkiye Jürisi'nde Tarık Günersel, Metin Celâl, Zeynep Oral, Mario Levi, Zeynep Aliye ve konuk üye olarak 2011 AB Edebiyat Ödülü sahibi Çiler İlhan yer aldı.
18 Kasım akşamı Brüksel’de gerçekleştirilen törende ödüller Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spordan sorumlu Avrupa Komiseri Dr. Tibor Navracsics tarafından dağıtıldı. Törene Avrupa Parlamentosu Eğitim ve Kültür Komitesi Başkanı Silvia Costa da katıldı.
Avrupa Yazarlar Kurulu, Avrupa Yayıncılar Federasyonu, Avrupa ve Uluslararası Kitapçılar Federasyonu ve Avrupa Komisyonu’nun ortaklaşa verdikleri ödül 37 ülkeden yazara açıktı.
Sınırları aşan edebiyat
Törende konuşan Navracsics ödülleri takdim etmekten ötürü büyük onur duyduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Avrupa Edebiyat Ödülü, kıtamızın sunduğu zengin yaratıcılığı ve kültürel çeşitliliği kutlamanın harika bir yoludur. Bunların ötesinde sözcüklerin sınırları nasıl aştığını gösterir. Tüm kazananları kutlarım.”
Avrupa Yazarlar Kurulu Başkanı Dr. Pirjo Hiidenmaa da bu 13 yazarın zaten kendi ülkelerinde bilindiklerini belirterek “Şimdi de eleştirmenler ve uzmanların onları daha da ilerlemeleri için seçtiler” dedi.
“Avrupa’nın sloganı ‘farklılığın birliğidir’” diyen Avrupa Yayıncılar Federasyonu Başkanı Pierre Dutilleul bu tekillik ve tikellik dengesinde edebiyatında eşsiz bir rol oynadığını ifade etti.
Birgül Oğuz kimdir?
1981 doğumlu yazar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde lisans eğitimi gördü. Aynı üniversitenin Kültürel Çalışmalar Programı’ndan yüksek lisans derecesi alan Oğuz Hazel Heughen bursuyla 2006’da Edinburgh Üniversitesi’ndeki Modernizm-Postmodernizm Programı’na katıldı. 2007 Yaşar Nabi Nayır Öykü ödülünü aldı.
Fasulyenin Bildiği (Varlık, 2007) ve Hah (Metis, 2012) olmak üzere iki adet kurgusal kitabın yazarı olan Oğuz’un aynı zamanda çok sayıda öykü, makale ve çevirisi Varlık, Notos Öykü, Dünyanın Öyküsü, Roman Kahramanlarıi Remzi Kitap, Radikal Kitap, İzafi, Duvar, Parşömen, Birikim ve Felsefe Logos yayınlarında yer aldı. (EA)