Haberin İngilizcesi için tıklayın
Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi, Dolmabahçe ile Levazım arasında yapılacak karayolu tünelinin Maçka Parkı’nda yapılmak istenen kısmına karşı Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önündeydi.
Tünel projesi kapsamında 12 Şubat'ta Maçka Parkı’nda ağaç sökümleri başlamıştı. O günden beri parkta her gün nöbet tutan inisiyatif üyelerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP İBB Meclis üyeleri de bugünkü açıklamada destek verdi.
İBB önünde “Sen Maçka Parkı’nı yok edersen, biz de belediyeyi parka çeviririz” yazılı pankart açan doğa ve yaşam savunucuları bina önündeki yeşil alanda ip atlayıp top oynadı.
“Yarın geç olmadan”
Doğa ve yaşam savunucuları belediye önündeki açıklamalarında İstanbul genelinde 30’dan fazla karayolu tünel projesinin İBB meclisinden geçtiğini belirterek herkesi İstanbul’a sahip çıkmaya çağırdı:
“Her geçen gün yaşanabilir kent kriterlerinden adım adım uzaklaşan İstanbul’a sahip çıkmak için bunlar son şansımız! Maçka Parkı’na, İstanbul’a sahip çıkalım. Yarın geç olmadan.”
Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi’nden tünel projesinin madde madde zararları * Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı takdirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanları parkın temiz havasını öldürecektir ve dolayısıyla park işlevini yitirecektir. * İBB bütün park ve yeşil alanların altını, karayolu tüneli veya zeminaltı otopark inşaatı adı altında betonlaştırma kararı aldı. Yeşil alanların, parkların altları oyulup betonlaştırıldıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca, yağan en hafif yağmurda bile geçtiğimiz sene gördüğümüz afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır. * Köprü bağlantı yollarıyla yeni yapılaşmalardan gelecek trafiğin şehrin merkezine bu tünellerle verilecek olması söylendiği gibi trafiği rahatlatmayacaktır. Oluşacak trafiğin bütün bu yoğunluk, gürültü ve kirinin esas olarak merkeze çok ciddi zararı olacaktır. * Maçka Parkı resmi afet toplanma alanıdır. Depremini bekleyen bir şehrin altının oyulması, üstündeki yapılar için ciddi çatlama, sarsılma riskleri oluşturduğu gibi afet toplanma alanını güvenli olmaktan çıkarmaktadır. * Tünel inşa edilirse, şehrin tarihi ve merkezde kalan son yeşil alanları olan Maçka Parkı, Dolmabahçe, Ihlamur Kasrı ve Ortaköy vadisi de büyük zarar görecek. Şehir merkezinin akciğerleri egzoz gazlarıyla öldürülecek. |
Karayolu tüneli projesi
Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri projesinin çıkışı Maçka Demokrasi Parkı’ndan veriliyor. Park içinden 3500 metre kare, parkın dışından 2500 metrekare olmak üzere yüzde 90’ı yeşil alan toplam 6000 metrekare alan tünel inşaat alanına dahil ediliyor.
2019'da tamamlanması planlanan proje Mayıs 2016'da İBB Meclisi'nde gerçekleştirilen oylama sonucunda kabul edildi.
Projeye göre uzunluğu toplamda 7,8 kilometre olarak belirlenen karayolu tüneli için Maçka Demokrasi Parkı’ndan bugüne kadar yaklaşık 200 adet ağaç söküldü.
Maçka Parkı hakkında
Kadırgalar Vadisi’nde (Harbiye Kongre Vadisi) üzerine kurulu park, Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasındaki geniş bir alanı kaplıyor.
Parkta ıhlamur, kavak, gürgen, kestane, meşe, akasya, çınar, şimşir, kızılağaç, ceviz ve dış budak ağaçlarının yanı sıra yüzlerce çeşit bitki bulunuyor.
Maçka Demokrasi Parkı'nın içinde iki spor aletleri parkı, iki cocuk oyun alanı, iki kahvehane ve lokanta, bir yapay ada ve iç içe toplam dokuz yapay havuz var.
Maçka Demokrasi Parkı'nın bulunduğu vadi ile ilgili ilk bilgilere 19. yüzyılın ortalarında rastlanır. Sık ağaçlıklı küçük kulübelerle bezenmiş ve yanından dere akan bir vadi olarak tanımlanan bu bölgenin at sürme, piknik ve mesire alanı olarak kullanıldığı düşünülüyor.
1990'lı yılların başında yanından kanalizasyon deresi akan ormanlık bir alandı. Bölge 1993 yılında restore edildi. Adına "Demokrasi" kelimesi restorasyon sonrası verildi. Bu çalışma sırasında Beyoğlu Evlendirme Dairesi ile parkı birleştiren bir teleferik inşa edildi.
Maçka Parkı İstanbul'da meydana gelebilecek bir deprem afetine karşı Şişli ilçesi sınırlarında çadır kent alanı olarak kullanılacak ve "Afet Toplanma Alanı" olarak belirlenmiş bir alandı. (TP)