Haberin İngilizcesi için tıklayın
Belgrad Ormanı sınırları içinde yer alan Fatih Ormanı’nı imara açan projenin Maslak, Tim Center’da yapılan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı’na bina kapısının önüne çevik kuvvet barikatı konularak halkın katılımı engellendi.
Toplantı öncesinde Fatih Ormanı Darüşşafaka kapısında buluşan yaşam savunucuları, toplantının yapılacağı binanın önüne yürüyüş gerçekleştirip kapıda basın açıklaması yaptılar.
Açıklama sonrasında ÇED toplantısına katılmak isteyen yaşam savunucuları kanunen hakları olmasına rağmen polis tarafından engellendiler.
Yaşam savunucuları: Fatih Ormanı Doğal Yaşam Alanıdır
Yürüyüş sırasında “Ormana patron olmak için yaptığınız ÇED toplantınız batsın" yazılı pankart açan yaşam savunucuları, "Bilgili elini ormanlardan çek", "Doğuş elini ormanlardan çek", "Ormana villa yapılmaz" sloganları attı.
Diren Fatih Ormanı İnisiyatifi’nin basın açıklamasını okuyan Eray Özgüner şu ifadelere yer verdi:
"Sermaye ve iktidar baskısı ile kentin bütününden koparılan; Cendere Vadisi, Maslak 1453, 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi projelerle abluka altına alınan Fatih Ormanı, hiçbir şekilde imara açılmaması gereken bir orman; yok edilmemesi gereken bir doğal yaşam alanıdır.
"Biz kişisel çıkarlarını değil, yaşamı ve doğayı savunanlar, Fatih Ormanında yaşayan her bir canlının yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz.”
Meslek odaları: Proje iptal edilsin
Eylem aralarında TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nin bulunduğu meslek odaları da katıldı.
Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu'ndan Ayşe Yıkıcı’nın okuduğu açıklamada ÇED sürecine başlanan projenin etkileri değerlendirilerek iptal edilmesi istenildi.
Ne olmuştu?
Fatih Ormanı 2008’de Fatih Ormanı Tabiat Parkı olarak ilan edildi. Bilgili ve Doğuş Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. tarafından bölgeye 108 villa, 5 bin kişilik salon, mağazalar ve restoranları içeren “Park Orman Tabiat Parkı” projesi için başvuru yapıldı.
2015’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdiği projeye karşı TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri, Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası’nın İstanbul şubeleri dava açtı.
Mahkeme kararı ile proje 2016’da iptal edildi.
Kuzey Ormanları Savunması 22 Kasım’da yaptığı açıklamada, proje için tekrar ÇED sürecine girildiğini ve ÇED tanıtım dosyasında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Fatih Ormanı’nın ruhsatını Bilgili ve Doğuş Holding ortaklığındaki, Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş.’ye verdiğini duyurdu.
ÇED tanıtım dosyasında Mart 2018’de başlaması öngörülen proje kapsamında Fatih Ormanı’na havuzlu villa bahçesi, çarşı, kır kahvesi, otopark gibi yapıların inşa edilmesi planlanıyor. (TP)