Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Validebağ Korusu’nun girişine yapılmak istenen cami için açılan inşaat alanında tekrar çalışma başladı.
İnşaat alanında bulunan mahalle sakinlerinden birinin verdiği bilgiye göre, inşaatı yapanlar bürokratik bir kaçış noktasının ardına sığınıyor.
“Mahkemeye başvurulduğunda 178 parsel diye verilmiş numara. Fakat sonradan cami inşaatı için ruhsata başvuran kişilere bu başvuru sırasında yeni parsel numarası verilmiş: 197.
“Şimdi bize yürütmeyi durdurma kararındakiyle bizdeki parsel numarası uymuyor; siz başka yer için almışsınız, inşaata devam ederiz diyorlar.
“Ancak hem bizim parsel numarasıyla hem onlardaki parsel numarasıyla internete girince birebir örtüşüyor parseller.
“Ben de ‘evim bir numarayken yanıma ev yapılırsa otomatik olarak benim evim üç numara oluyor ama bu benim evimin yerini değiştirmez’ dedim. ‘Haklısınız ama biz sizin muhatabınız değiliz’ diyorlar.”
“Bu durumun düzeltilmesi için arkadaşlarımız belediyeye gitti.”
Oyalama taktiği
Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin de yürütmeyi durdurma kararına rağmen tekrar inşaatın başlamasını değerlendirirken bir oyalama taktiğiyle karşılaştıklarını söyledi.
“Dozerler ve polisler alana girdi. Çelik yelekleri ve gaz fişekleriyle 60-70 polisin orada olması son derece can sıkıcı.
“Kendi bildiklerini okumaya devam ediyorlar. Yapılan tamamen yasadışı.
“Dün kaymakamla görüşen site sakinlerinden birine kaymakam yürütmeyi durdurma kararı gelirse polisi çekerim demiş, ancak şimdi farklı bir tavır içindeler.
“Diyorlar ki, mahkeme tebligatı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tebligatı yapacak, onlar da Emniyet’e tebligat yapacak, sonra polisler geri çekilecek.
“Bir oyalama taktiğiyle karşı karşıyayız. Basit tebligat kurallarının arkasına sığınıyorlar.”
Ne olmuştu?
Üsküdar İlçesi, Altunizade Mahallesi, Validebağ Korusu güneyi, 165 pafta, 1313 ada, 178 parsel sayılı taşınmazın güneyindeki tescil dışı yeşil alan, plan tadilatı yapılarak “Dini Tesis Alanı” olarak yapılaşmaya açılmıştı.
2012 yılında başlatılan bu değişikliğe itiraz için mahalle sakinleri tarafından imza topladı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karara itiraz dilekçesi verildi.
Davalar
Ardından biri Çamlıca Konakları, biri Ata Konakları, üçü de bireysel olmak üzere beş tane dava açıldı.
Davalar henüz sonuçlanmadan, Üsküdar Belediyesi tarafından alana yapım konteynırı getirildi ve işaretleme çalışması yapıldı.
15 Ekim sabahı inşaat için kepçe getirilerek alanda çalışma başlatılmak istendi.
Mahalle sakinleri inşaat ruhsatını görmek istedi, ancak inşaat için gelen ekip ruhsatı ibraz edemedi.
Nöbet
Caminin yapılmaması için başlayan direniş süresince mahalleli alanda nöbet tuttu.
21 Ekim sabahı polis eşliğinde alana giren iş makineleri, çevre sakinlerinin işlemin hukuksuz olduğu, davaların sonucunun beklenmesi gerektiğine dair uyarılarına rağmen kazı yapmaya başladı.
Mahelle sakinleri mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. (YY)
Yürütmeyi durdurma kararına buradan ulaşabilirsiniz.