Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) 6235 Sayılı kuruluş yasasının değiştirilmesine yönelik yasa taslağı hazırlandığına dair duyumlara TMMOB tepki gösterdi.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Türkiye'nin en fazla üyeye sahip, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütünü yeniden yapılandıracak yasanın "kapalı kapılar ardında" TMMOB'a sorulmadan yapılmasını eleştirdi.
"Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 10 yıldır önünde engel olarak gördüğü odalarımızı parçalayarak, bölerek TMMOB'nin gücünü azaltmak istiyor."
"Odalar piyasalaştırılmak isteniyor"
TMMOB avukatı Nurten Çağlar Yakış, duyum üzerinden edindikleri yasa taslağında karşı çıktıkları noktaları bianet'e değerlendirdi.
* Taslağa göre odaların örgüt şeması değişiyor. Normalde odalar yönetim kurulu kararıyla diğer illerde şube açardı. Şimdi illerde oda merkezinden bağımsız il odaları açılması öngörülüyor. Merkezle il odası arasındaki ilişki tanımsız. Örgütün bütünlüğü zayıflatılıyor. Bu da mesleklerin sorunlara karşı top yekün karşı duruşlarını parçalayacak.
* İl odalarının piyasa ile iş yapması bakanlıkla yaptığı bir protokolle sağlanıyor. Bu da odaları, meslek alanıyla ilgili sorunlara çözüm üretmek yerine piyasaya hizmet veren kurumlar haline getiriyor. Kamu yararına aykırı bir durum.
"Odaların tüm yetkileri alınmak isteniyor"
* Odaların yönetmelik yayımlama hakkı elinden alıyor. Odalar meslek alanına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı olmadan hiçbir yönetmelik yayımlayamaz hale getiriliyor. Bu da odaların kendi meslek mensuplarıyla arasındaki ilişkinin koparılması demek. Yani odalar bakanlık onayı almadan meslek eğitim bile veremez duruma gelecek. Odalar üye kayıtlarını tutan bir örgüt biçimi haline getirilmek istemiyor; hiçbir yetkisi, görevi kalmıyor.
Yakış, daha önce de kanun hükmünde kararnamelerle ve belli yasalardaki değişikliklerle odaların yetkilerinin sınırlandırılmak istendiğini ancak bunun yetersiz gelmesi üzerine Anayasanın 123, 124 ve 135. maddelerine aykırı bir biçimde toptan bir değişiklik yapılmak istendiğini belirtti.
23 odadan da tepki
TMMOB'a bağlı 23 oda da yaptığı ortak açıklamada kamuoyuna bilimsel temellerle gerçekleri aktaran; gerektiğinde hukuk yolunu kullanan TMMOB'un tasfiye edilmek istendiği belirtti.
Açıklamada, Mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin ana sektörlerinin kamusal fayda anlayışından çıkarılıp serbestleştirme, özelleştirme, ticarileştirme alanları haline getirilerek kent, tarım ve kamu arazileri, madenler, enerji ve tüm alanların rantlara göre şekillendirildiği belirtildi.
Şu anda 23 odası ve 400 bin üyesi olan TMMOB, 1954'te Anayasa'nın 135. maddesine göre kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kurumu olarak kuruldu. (NV)