Kadın Yöneticiler Forumu Yürütme Başkanı Müjgan Suver, açılış konuşmasında, bu forumun temelinin 2000 yılında atıldığını söyledi.
İlk toplantının "Avrasyalı Kadın Yöneticiler" adıyla gerçekleştirildiğini belirten Suver, "İlk üç toplantıda, kadının da yoksulluk, yoksunluk, terör ve sava konularında etkin olabileceğini ve barış süreçlerine olumlu etkisi olabileceğinin izlerini gördük. Nitekim kriz bölgelerinden gelen katılımcılarla gerçekleştirilen buluşmalar bunu gösterdi" diye konuştu.
"Ekonomik Kalkınmada Kadın İstihdamı" başlıklı toplantının dördüncüsüyle, kadın sorunlarının da erkekler tarafından tartışılır hale geldiği belirtildi.
Marmara Vakfı kadın Yöneticiler Forumu Yürütme Başkanı Müjgan Suver konuşmasında şunları söyledi:
"Bir araya gelmez denilen kadın parlamenterleri bir araya getirdik. Sorunları belki çözemedik ama birbirimizi anlamayı, ötekilememeyi öğrendik. Bu çözüme giden yolun başlangıcıdır. Kadın istihdamı neden önemlidir. Gelişen demokrasilerde, ekonomik kalkınmanın yolu kadının istihdamındaki sorunların kalkınmasından geçer. Gelişmiş ülkelere bakın. Kadının yüzde 70 oranında istihdama atıldığı görülür".
Kadın, Çocuk ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukcu ise konuşmasında, işgücü arzının her zaman talepten daha fazla olduğuna değindi.
"Hem kadın, hem de erkek için iş bulma imkanı zordur. Geleneksel değer yargıları, eğitim düzeyinin düşüklüğü ve aile içi sorumluluklar, kadının iş gücüne katılımını güçleştirmektedir. Ülkemizde bugün kadınların işgücüne katılımı yüzde 25,4 düzeyindedir. Bu çok düşük bir orandır. Yüksek nüfus artışı, göç nedeniyle tarımda iş gücünün kaybı, eğitim süresinin uzaması, kayıt dışı ve enformel ekonomi, bunun başlıca nedenidir".
Concordia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Steven M. Hummel, ABD deneyimlerini anlattığı toplantıda, "Dünya Ekonomik Forumu'nun raporlarına göre ABD, kadının istihdama katılımdaki yüzde 75'lik oranla 16. sıradadır. Türkiye'den çok iyi olmasına karşın bu bizde de bazı sorunlar olduğunu göstermektedir" dedi.
1919 yılında "Eşit Haklar Değişikliği" yasa teklifinin ABD'de tartışmaya açıldığını belirten Hummel şunları söyledi:
"Kadının istihdama katılabilmesi için yapılan bu teklif ancak 1972 yılında onaylanabildi. Tek tek tüm eyaletlerle onaylanması beklendi. Henüz 15 eyalette onaylanmadı. Görüldüğü gibi, bunun için yasanın çıkması önemli değil. Önemli olan zihniyetin değişmesidir".
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırma Vakfı'nın düzenlediği foruma dünyanın dört bir yanından, kadınların istihdamıyla ilgili sorun ve deneyimlerini paylaşmak üzere parlamenter kadınlar ve davetliler katıldı.
Bunlar arasında ilk göze çarpanlar şunlardı:
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın eşi ve Yurtsever Kadınlar Birliği Başkanı Oya Talat, Kadın, Çocuk ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İsrail İletişim Bakanı Dalia İtzik, İsrail Tarım Bakan Yardımcısı Gila Gamliel, Rusya Parlamentosu DUMA Milletvekili Kamilya Davletova, Fransa Senato üyesi Josette Durrieu,Belçika Parlamentosu Türk asıllı senatör Fatma Pehlivan, CHP milletvekili Gülsün Bilgeehan Toker,Tunus Ulusal Kadın Girişimciler Kurumu'ndan Douja Gharbi.(AD)