Uzun zamandır belli düşüncedeki gazeteler boşanmış erkeklerin nafaka mağduru olduğunu ifade ediyor ve nafakaya belli bir süre getirilmesini istiyor. Kendilerine "nafaka mağduru" diyen bir grup erkek de örgütlü bir şekilde nafakanın kaldırılması için uğraşıyor. Hatta, facebook'ta "Ömür boyu nafakaya son" başlıklı sayfada toplanmış durumdalar.
Bu sayfayı incelediğinizde nafaka mağduru olduğunu iddia eden erkeklerin, anlattıklarına, bir kez daha şaşırabilirsiniz.
Mesela bir erkek, kadınların "aylık nafaka" aldıkları için ikinci kez evlenmek istemediklerini söylüyor ve durumu eleştiriyor. Bazıları nafakanın erkeğe verilen bir ceza olduğunu ve mutlaka kaldırılması gerektiğini anlatıyor.
Bazı erkekler de kadınların boşandıkları erkekleri bir güvence gibi gördüklerini ve onun sırtından geçindiklerini, çalışmadan rahat bir yaşam sürdüklerini iddia ediyor.
Peki, gerçekte durum öyle mi?
Mevcut yasaya göre "sınırsız nafaka" diye bir durum yok. Erkek, gelir durumu değiştiğinde mahkemeye başvurup nafaka miktarının düşürülmesini isteyebiliyor. Boşanan kadına verilen nafaka genelde erkeğin maaşına göre belirleniyor. Boşanmış erkeklerin birçoğu gelirini düşük gösterdiği için bu rakam 150-300 TL arasında değişebiliyor.
Geçen ay erkek şiddeti çetelesi için Adliyeden Bakınca'yı yazmak için Çağlayan'daki Aile Mahkemeleri'nde dolaştığımda, kadın bir avukat boşanan kadına 400 TL nafaka bağlandığını, bunun neredeyse bir mucize olduğunu söylemişti.
Nafaka nedeni ile mağdur olduğunu iddia eden erkekler sayesinde aylık 150, 250, 400 TL gibi rakamları tartışıyor, kadınların bu paralarla "çalışmadan rahatça yaşadığına" inandırılmak isteniyoruz.
Oysa, aylık 150 TL nafakasını uzun uğraşlar ile dava açarak ve icra takibi yaparak almaya çalışan Emine K.’nın anlattıkları, nafaka mağduru erkeklerin anlattıklarını hiç de doğrulamıyor.
Emine K. 29 yaşında. 2008'de aynı ilçede yaşadığı Kuran Kursu öğretmeni ile evlendi. Evlendiğinde 18 yaşındaydı. Eşinin işi nedeni ile başka bir ilçeye göç etmek zorunda kaldı. Evlendiği erkek Emine K.'ye üç aylık evlilik dönemlerinde her gün fiziksel şiddet uyguladı.
Şiddet uygulayan sadece kocası değildi üstelik. Kocasının ailesi de Emine K.'ye düzenli olarak fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladı. Emine K. yaşadıklarını kendi ailesine anlatamadı. "Anlatsaydım da bir şey değişmezdi" diyor.
"Maaşına icra koydurmasaydım nafakayı alamayacaktım"
Üç ayın sonunda kocası boşanma davası açtı ve tek celsede boşandılar. Mahkeme, Emine K.'ye aylık 150 TL nafaka bağladı. Emine K.'nin ifadesine göre, "Nafakayı vermemek için gelirini düşük" gösterdi.
"Yıllarca bana nafaka vermedi. Bunun için ayrı davalar açtık. Nihayet maaşına haciz kondu. Şu anda her ay maaşından 150 TL kesiliyor."
"Aylık 150 TL psikolojik desteğe gidiyor"
Emine K. boşanınca yeniden ailesinin yanına döndü. Ailesi eve maddi olarak katkı sunmasını istedi. Ancak, erken evliliği nedeniyle hiç çalışma imkânı olmadı. İş tecrübesi olmadığı için iş de bulamıyor. Aylık zar zor alabildiği 150 TL'nin de evliliği boyunca gördüğü şiddete dair gitmek zorunda kaldığı psikolojik destek merkezlerine verdiğini söyleyen Emine K. evliliğinin bitmesinin ardından kocasının evlendiğini, kendisine yeni bir hayat kurabildiğini söylüyor:
"Zaten benle evliyken kuran kursundaki öğrencilerinden biriyle ilişkiye başlamış. Ama ben halen hayatımı kuramadım. İlçemizde beni beğenenler oluyor, ancak dulum diye evlenmiyorlar. Kuran kursuna gitmek istediğimde yönetici 'Dul kadınlar burayı bozuyor' diyerek beni oraya almadı. Hayatım bitti."
150 TL kendisine yetmediği için avukatı ile birlikte mahkemeye başvurduğunu ve bu davanın da aylardır sürdüğünü söyleyen Emine K. eski kocasının ev, araba gibi değerli malları yeni evlendiği karısının üzerine yaptığını söylüyor:
"Böylece gelirini düşük gösteriyor. Nafaka artırım taleplerimiz kabul görmüyor. İstediğimiz oran sadece bir 150 TL daha. Davamız 28 Mart'ta görülecek. Onun avukatı en fazla 50-100 TL arasında bir artırım olabileceğini söyledi. Merakla bekliyorum. Bakalım mahkeme ne karar verecek? 150 TL nafakayı alabilmek için beş yıl mücadele ettim, bakalım minik bir artışı almak için kaç yıl daha mücadele edeceğim. Asıl nafaka mağduru kim?" (EMK)