Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Türkiye’de kadın sığınaklarıyla ilgili verileri paylaşırken, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda sorumlu devlet kurumlarının yeterli bütçe ayırmadığını söyledi.
Mor Çatı, Birleşmiş Milletler mevzuatlarına göre Türkiye’deki kadın sığınaklarının yatak kapasitesi yüzde 54 oranında eksik kaldığını Bakanlık verileriyle destekleyerek anlattı.
Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre, nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin sığınak açma zorunluluğunu hatırlatan Mor Çatı, bu kanuna göre Türkiye’de 237 belediyenin sığınağı olması gerekirken, sadece 32 belediyenin kadın sığınağı bulunduğuna dikkat çekti.
Açıklamada, kadın sığınaklarına ayrılan bütçeyi arttırdığını söyleyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin 2014’te sadece yüzde 0.24’ünün, 2015’te yüzde 0.3’ünün, 2016’da yüzde 0.29’unun, 2017’de yüzde 0.29’u, 2018’de ise sadece yüzde 0.38’inin kadın sığınaklarına ayrıldığına da dikkat çekildi.
Mor Çatı, kadınların sistematik şiddetten kurtulmak üzere gittikleri sığınaklar için “konukevi” gibi isimler kullanılmasının ise kadına yönelik şiddetin ciddiyetini görünmez kıldığını ifade etti:
“Bu tür kavramlar kullanmak şiddete maruz kalan kadınların konukevlerinde geçici bir süreyle ‘misafir’ edildikten sonra aynı toplumsal koşullara gönderilerek çözülebileceği algısını da beraberinde getirir. Sığınak ise kadınların can güvenliğini sağlamak amacıyla can havliyle sığındıkları yerlerdir. Dolayısıyla bizler şiddet tehdidi altında olan kadınların geçici süreyle sığındığı bu mekanlara konukevi değil sığınak diyoruz.”
Mor Çatı’nın açıklamasının tam metni için tıklayın.
Ne olmuştu?
Geçtiğimiz hafta Hürriyet’te yayınlanan ve bir Mor Çatı gönüllüsünün devletin kadın sığınaklarına bütçe ayırmadığını ve buna bağlı olarak yapılan çalışmaların niteliksiz olduğuna dair beyanlarını içeren haberin ardından, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yazılı bir açıklama yapmıştı.
Bakanlık açıklamasında “Türkiye’de 137 sığınma evi olduğu, devletin bu konuya yeterli bütçe ayırmadığı, bütçe yetersizliği nedeniyle mevcut yerlerdeki çalışmaların niteliksiz olduğu” bir iddia olarak nitelenmiş, ayrıca Türkiye’deki kadın sığınaklarının “yatak kapasitesinin ülke nüfusuna oranla hem Avrupa ülkeleri hem de Avrupa Birliği üye ülkelerinin üzerinde olduğu” söylenmişti. Türkiye’de 137 değil, 144 kadın sığınağı olduğu vurgulanan açıklamada “Bakanlığımız, kadın konukevleri ile ilgili duyarlılığını bugün olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir” ifadelerine yer verilmişti. (ÇT)