Haberin İngilizcesi için tıklayın
KA.DER, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 10’uncu kez Türkiye’nin “Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği” karnesini açıkladı.
Karne kadınların karar alma mekanizmalarındaki “yokluğunu” bir kez daha ortaya koydu.
Türkiye, “TBMM’de Kadın Sayısı”, “Belediyelerde Kadın Sayısı” gibi ana derslerden de, “Eşitsizliği ve Şiddeti Engelleyecek Siyasi İrade”, “Yasalarda Eşitlik Anlayışı,” “STK’larla Takım Çalışması Becerisi” gibi derslerden de sınıfta kaldı.
Karnede Rehber Öğretmenin Yıl Sonu Görüşü bölümünde şu ifadelere yer verildi:
“Geçen yıl tasdikname alan öğrenci, halen eşitlikle ilgili dünyadaki gelişme ve yasaları takip etmemekte, erkekler lehindeki ayrımcılığını ve kadınları görmezden gelmeyi sürdürmektedir. Oysaki ülkemizi halen bulunduğu utanç verici seviyelerden çok daha yukarıya taşıyabilecek zeka ve beceriye sahiptir.”
KA.DER karneyi dağıttığı basın bülteninde şunları söyledi:
8 Mart vasıtasıyla tüm siyasi partilere tekrar hatırlatıyoruz; “Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için parti tüzüklerinizde değişiklik yapın ve %50-%50 eşit temsil için fermuar sistemini uygulayın”
Kadınların karar alma mekanizmalarında eşit temsili ve eşit katılımı; toplumda infial yaratan uygulama ve inanışların önüne geçmek, sorunların çözümünde kadın bakış açısı ve deneyimden yararlanmak, daha demokratik, barışçıl bir toplum inşa etmek ve küresel insan hakları standartlarını yakalamak için şarttır. Toplumun yarısını oluşturan kadınların içinde yer almadığı her şey eksiktir.
Tüm kadınları birleşmeye, tüm erkekleri de kadınların önündeki engelleri kaldırmaya çağırıyoruz.
KA.DER, 2008 yılından beri Türkiye’de atama ve seçimle oluşan karar organlarında kadın oranlarına bakarak verdiği “karne”yi geçtiğimiz yıl OHAL koşullarında istatistik yapılabilecek bir ortam kalmadığı için hazırlayamamış ve bir manifesto yayınlamıştı.
TIKLAYIN - 8 MART YAKLAŞIRKEN KA.DER: Bu Yıl Karne Vermiyoruz (ÇT)