Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hapiste Kadın Ağı, cezaevindeki kadınlara ücretsiz ped hakkı sağlanması için kampanya başlattı.
Kampanyanın temel talebi, kadın mahpusların ücretsiz ped hakkının yasal güvenceye alınması. Bu kapsamda hapishanelerde ücretsiz ped sağlanacağına ilişkin maddenin yasal mevzuata eklenmesi isteniyor.
Hak örgütlerinin oluşturduğu Hapiste Kadın Ağı, kampanyaya katılmak isteyenlerin kadın mahpuslara içine ped konulan mektuplar yollayabileceğini de belirtti.
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden Ezgi Duman, OHAL’le birlikte birçok kadın mahpusun erkek hapishanelerinin kadınlara ayrılan koğuşlarında tutulduğunu, cezaevi kantininde ped bulamadıkları zaman pamuk veya bebek bezi gibi ürünlerle idare etmeye çalıştığını aktardı. Bunun hijyenik bir yöntem olmadığını ve kadınların sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) Mürüvet Yılmaz da cezaevi kantininde ücretli satıldığını hatırlatırken, kadın mahpusların ekonomik durumunun da ped almaya izin vermediğini ekledi.
Dünyada mahpus nüfusunun yüzde 6,5’i kadın
Dünyada her 100 bin kişiden 144’ü mahpus. Bu 144 kişiden de ortalama 9 veya 10’u kadın. Yani tüm dünyadaki mahpus nüfusunun yüzde 6,5’i kadınlardan oluşuyor.
2000-2013 arasında kadın mahpus nüfusu yüzde 40 arttı. Ancak kadın mahpusların cinsiyete bağlı ihtiyaçları sıklıkla ihmal ediliyor.
Türkiye hapishanelerinde 8 bine yakın kadın bulunuyor
Kasım 2016 verilerine göre, Türkiye’deki hapishanelerde 7 bin 894 kadın ve 74 kız çocuğu bulunuyor.
Hapiste Kadın Ağı, kadınların ve trans erkeklerin ped ihtiyacının görmezden gelindiğini söylüyor:
“Genel kanının aksine mahpusların birçok ihtiyacı kendileri tarafından, ücreti ödenmek suretiyle karşılanıyor. Geçici destekler söz konusu değil ise kadın mahpuslara ücretsiz ped sağlanmıyor, pedler hapishane kantinlerinde ücretli olarak satılıyor.
“Kadın mahpuslar yapılan görüşmelerde ve yazdıkları mektuplarda pedlerin kantinlerde kimi zaman bulunmadığını, bulunsa dahi tek tip ve tek marka olduğunu, tampon kullanana kadınlar açısından durumun daha da kötü olduğunu belirtiyor.
“Kadınların yeterli pede erişebilmesi sağlık hakkı ile doğrudan ilgilidir. Cinsel yolla bulaşan veya doğurganlığa bağlı hastalıklara daha açık durumda olan kadınların toplu yaşanan ve bir kapatılma alanı olan hapishanelerde tüm hijyen malzemelerine, özelde pede rahatça ulaşabilmeleri gerekir. Ekonomik yetersizlikler hemen her kadın mahpus bakımından engelleyici bir faktör olabiliyor, pedlere erişimde zorluklar ortaya çıkabiliyor.
“Herkesi kampanyamıza destek vermeye, bizimle ve hapishanedeki kadınlarla birlikte ‘Hapishanelerde ücretsiz ped istiyoruz’ demeye çağırıyoruz.” (ÇT)