Haberin Kürtçesi için tıklayın
Antep’teki genelevde yıkım başladı. Altı evin ve dükkanların bulunduğu geneleve üç gün önce iş makineleri girdi.
Genelev çalışanlarından Asya, Kendilerine yardım edileceğine dair söz verildiğini ancak muhatap bile alınmadıklarını söylerken, kadınlardan bazılarının kenti terk ettiğini, bazılarının da belki genelev başka bir alana taşınır diye beklediklerini anlattı.
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği avukatı Eda Balçık da genelev patronlarına tapularını teslim etmeleri karşılığında ücret ödendiğini söylerken, kadınların bir kısmının diğer illerdeki genelevlere nakil olduğunu, Antep’te yaşayanların ise bir gecede işsiz kaldığını söyledi.
“Patronlar tapuları karşılığında aldıkları ücreti tatmin edici bulmasa da, yıldılar çünkü onlara ‘Devlet de biziz, hakim de biziz, uğraşsanız da hiçbir sonuç alamazsınız’ demişler. Ruhsatları iptal edilen kiracılar var. Kadınlar ise bir gecede işsiz kaldı.
“Antep’teki sosyal hizmet uzmanlarıyla görüştük, kadınların taleplerini ilettik, yardımcı olmaya çalışacaklarını söylediler ama bir sonuç çıkmadı. Kadınlar iş imkanı istiyor.”
TIKLAYIN - KAPATILMAK İSTENEN ANTEP GENELEVİNDEN LEYLA ANLATIYOR,
Yıkımı gerçekleştiren Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, genelevdeki mülk sahipleriyle yaptığı toplantıda, genelevin Antep'e yakışmadığını, “mülklerini sorunsuz bir şekilde devretmezlerse diğer yollarla genelev arazisini değerlendirmek zorunda kalacaklarını” söylemişti.
Kapatma için hukuki gerekçe yok
bianet’e konuşan Asya "Burası denetimli. 18 yaşından küçük giremiyor, teşhir edilmiyoruz. Burada haklı kazanç sağlamaya çalışıyoruz. Burası halka açık bir yer. Buradaki kadınlar sigorta ödemiş yıllardır. Bu vesikayı bize zaten devlet vermiş. 15 yıldır biz bu bu hükümet döneminde de vergi ödemişiz. 15 yıldan bu yana aklı neredeymiş?” diyor.
Avukat Balçık da genelevin kapatılmasını gerektirecek hukuki bir gerekçe olmadığını vurguluyor:
“1,5 ay önce genelev patronları ile belediyede bir toplantı yapıldı. Patronlara ‘Siz Antep’i sevmiyor musunuz? Burası Antep’e yakışmıyor, tapularınızı teslim edin’ dediler. Ama genelevin kapatılmasını gerektirecek bir eksiklik, yanlışlık yok.
“Önce insanlar gelip gidemesin diye genelevin yoluna moloz yığdılar. Sonra 30 Nisan’a kadar süre verdiler. Ayın 30’unda da tutanaklarla geldiler. Ruhsatları iptal edebilmek için hijyen eksikliği gibi gerçeği yansıtmayan gerekçeler yazmışlar. Bir gün süre vermişler. Herkes eşyalarını toplayıp çıkmış.
“Kadınların bir kısmı genelevin kapanacağı söylentileri üzerine diğer illere nakillerini aldırmıştı. Bir kısmı diğer illere ailesinin yanına döndü. Ailesi, çevresi Antep’te olanlar ise Antep’te kaldı.
“Kadınlar iş imkanı istiyor. Antep’teki sosyal hizmet uzmanları, yardımcı olacaklarını söylediler ama Antep’teki kadınlara bir geri dönüş olmadı. Diğer illerdeki kadınlara zaten yardımcı olamayacaklarını söylüyorlar.”
Antep genelevi, 1990’da Celal Doğan’ın belediye başkanlığı döneminde, belediyenin düzenlediği törenle açılmıştı.
Antep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Temmuz 2011 - Aralık 2013 arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı görevini yürütüyordu. (ÇT)