Asıl adı Angela Yvonne Davis olan yazar, 26 Ocak 1944’te Amerika’nın Alabama eyaletinde doğdu. Feminizm, Afro-Amerika çalışmaları,eleştirel tarih, Marksizm, popüler müzik ve ceza sistemlerinin felsefesi ve tarihi üzerine çalışan Angela Davis, aynı zamanda kadın ve insan hakları savunucusu.
Yeni başkan Donald Trump'ın yemin töreni sırasında ABD'li kadın eylemcilerin öncülüğünde küresel 2017 Women's March (2017 Kadın Yürüyüşü) sırasında yaptığı konuşmayla siyasi tavrını bir kez daha ortaya koydu.
TIKLAYIN - ANGELA DAVİS: TRUMP'A KARŞI 1459 GÜNLÜK DİRENİŞ BAŞLIYOR
15 yaşındayken, American Friends Service Committee buɾsunu kazanaɾak, New Yoɾk'ta "Little Red School House" olaɾak tanınan özel okul Elisabeth Irwin Lisesi’nde öğɾenim göɾdü. Maɾksizm ile ilk olaɾak buɾada tanıştı ve okuldaki komünist gruba katıldı.
1961'de Massachusetts'te bir vakıf üniversitesi olan Brandeis'ten burs kazandı. Üniversitedeki üç siyah öğrenciden biriydi ve sıkı bir izolasyona ve ayrımcılığa uğradı.
Brandeis Üniversitesi'nde Herbert Marcuse'dan[1] ders aldı ve onun aracılığı ile felsefe ve sosyoloji okumak üzere 1965’te Almanya'ya gitti. Diğer hocaların yanı sıra Adorno ve Horkheimer'ın derslerine katıldı.
Almanya'da Theodor Adorno[2] ve Horkheimer'dan ders alma olanağı yakaladı. Almanya’da iki yıl, Fransa’da bir yıl çalışmalarını sürdürdükten sonra 1967’de ABD’ye döndü ve akademik tezini tamamladı.
1970'li yıllaɾda ABD'li insan haklaɾı savunucusu olarak tanınmaya başlandı. Bu yıllarda politik tutuklulaɾın haklaɾı haɾeketininin sembolü oldu.
Komünist Parti’ye üye olduğu yıllarda ırkçılık karşıtı eylemlere katıldı. ABD’de devrimci mücadelenin yükseldiği yıllarda, 1960-65 arasında, özellikle Martin Luther King’in[3] öldürülmesinden sonra devrimci şiddet ve silahlı mücadeleyi savunan Siyah Panterler (Black Panthers) hareketi yükselmeye başlamıştı.
FBI peşinde
Angela Davis, Black Panther Party üyesi olan ve 18 yaşından bu yana hapis yatan George Jackson'a hapishane koşullarını anlatan bir kitap yazmasını önerdi. Jackson da Soledad Brother kitabını yazdı. Ağustos 1970'de Jackson'ın kardeşi Jonathan, abisini kurtarmak için mahkeme salonuna silahlı saldırı düzenledi. Bu çarpışmada dört polis öldü. Silahlar Davis'in adına alındığı için, saldırı silahlarını temin etme suçu Angela Davis'e yüklendi. Hakkında arama kararı çıkarıldı.
FBI tarafından dağıtılan “ABD’de en çok aranan 10 suçlu” listesinde adına yer verildi. Gizlenmesine rağmen 13 Ekim 1970’de yakalandı.
Davis için dünya çapında eylem
Davis için ABD’de ve başka ülkelerde Kurtarma Komiteleri kuruldu. Dünya çapında yürütülen bir kampanya başlatıldı. Sayısız yürüyüş, toplantı ve imza kampanyaları düzenlendi. 1970 ve 1971 yılları boyunca dünya basınının en önemli haber konularından biri olarak gündemde kaldı. Angela Davis’i kurtarma kampanyası dünya çapında ilerici bir hareketlilik yarattı ve sonunda 4 Haziran 1972’de hapisten çıktı.
Ardından felsefe profesörlüğü görevine yeniden başladı. Komünist Parti Merkez Komite üyesi oldu. 1977’de “Kadınlara baskı ve ırkçılık arasındaki ilişkiler” başlıklı bir incelemesi yayınlandı.
Komünist Parti'nin başkan adayı
1980 ve 1984 seçimlerinde ABD Komünist Parti başkanlık adayı olarak Angela Davis gösterildi.
1991 yılında diğer solcu arkadaşları ve eski komünist parti üyeleri ile birlikte Committees of Correspondence for Democracy and Socialism'i kurdu.
Son yıllardaki en dikkat çeken ve saygı gören çalışması "Hapishaneler - Endüstriyel Kompleks"dir. Bu çalışmasında Davis, ABD'deki cinsiyet, ırk ve sınıflara yapılan baskıların uluslararası boyutunu ele almıştır. Burada, 2003 yılında yayınlanan Are Prisons Obsolete? kitabında olduğu gibi, demokrasi savaşının, kölelikten arta kalan koşulları sosyal yaşamda nasıl başarıya ulaştıracağı konusunda düşünceler geliştirdi.
Davis, Ocak 2015’te Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Sosyoloji Bölümü ve Tarih Bölümü ev sahipliğindeki konferansta "Ulusaşırı Dayanışmalar: Irkçılık, Soykırım ve Yerleşimci Sömürgeciliğe Direnmek’’ üzerine konuşmuştu. Hrant Dink ile ilgili yaptığı bir konuşmada ise Dink’in sömürgeciliğe, soykırıma ve ırkçılığa karşı mücadelenin kuvvetli bir sembolü olmaya devam ettiğini söylemişti.
Angela Davis Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da profesör olarak çalışıyor. Ayrıca “Ölüm Cezasına Hayır” kampanyasının da sözcülüğünü yapıyor.
Ödülleri
1972 Angela Davis Doğu Almanya'ya (DDR) yaρtığı ilk ziyaretinde Magdeburg şehri onur üyeliğini almıştır.Bugüne kadar bu bu ödülü alan tek kadındır.
1972 John Lennon, Some Time in New York City albümündeki Angela adlı şarkıyı ona ithaf etmiştir.
1972 The Rolling Stones, Exile On Main Street albümündeki Sweet Black Angel adlı şarkıyı Davis'e ithaf etmiştir.
1972 Franz Josef Degenhardt Angela Davis şarkısını, Mutter Mathilde albümünde onun iςin yayınladı.
1979 Lenin Barış Ödülü'nü aldı.
2004 İnsan Hakları Ödülü'nü aldı, Gesellschaft zum Schutz von Bürgerrecht und Menschenwürde. Angela Davis'le ilgili, üzerinde resmi bulunan birçok tişört basıldı. (DS/HK)
[1] Herbert Marcuse, 1979 doğumlu Almanya asıllı ABD'li filozof, sosyolog ve siyaset teorisyenidir.
[2] Theodor Adorno, Almanyalı fizolof ve sosyolog.
[3] Martin Luther King, Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır.