Haberin Kürtçesi için tıklayın
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği cevapta, Türkiye’de şiddet gören kadınların başvurularına ilişkin sayıları açıkladı.
Buna göre;
* Ağustos 2016 itibarıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı 101, yerel yönetimlere bağlı 32, sivil toplum örgütlerine bağlı 4, toplamda 137 kadın sığınmaevi faaliyetlerine devam ediyor.
* Eylül 2016 itibarıyla Türkiye’de 49 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) bulunuyor (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Erzurum, Bingöl, Muş, Kilis, Elazığ, Sakarya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Isparta, Aksaray, Kars, Sivas, Adıyaman, Zonguldak, Tekirdağ, Erzincan, Gümüşhane, Eskişehir, Çorum, Manisa, Çanakkale, Uşak, Konya, Hatay, Düzce, Burdur, Van, Osmaniye, Bartın, Hakkari, Tunceli, Amasya, Kayseri, Batman ve Yalova).
* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Haziran 2016 itibarıyla toplam 7 bin 368 kadın ve 4 bin 866 çocuğun bakanlığa bağlı kadın sığınmaevlerinden hizmet aldığını söylüyor (ancak cevapta süre aralığı belirtilmiyor).
* Toplam bin 145 kamu personeline şiddetle mücadele konusunda eğitici eğitimi verildi. Bu eğitimi alan personelin 506’sı polis, 22’si hakim ya da savcı, 221’i sağlık çalışanı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’ndan 31, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 30, Adalet Bakanlığı’ndan 26, Aile Balanlığı’ndan ise 124 personele verilen süpervizyon eğitimleriyle ise toplam 35 bin sağlık çalışanı ve 140 bin emniyet personeline ulaşılması hedefleniyor.
Tanrıkulu’nun yönelttiği “Şiddet mağduru kadınlar arasında şiddet fiiline maruz kalınmasından sonra intihar eden kadın sayısı kaçtır?” sorusu ise cevapsız kaldı. (ÇT)