Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Kadın Sekreterliği`nin hazırladığı "2014-2015 Eğitim-Öğretim Dönemi Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu" yayınlandı.
Rapora göre, toplumsal cinsiyet rollerine bağlı olarak eğitim alanında cinsiyetçi pratikler arttı.
“Eğitim ve bilim emekçisi kadınları, genç kadınları ve kız çocuklarını hedef alan erkek egemen söylemler ve okul içi cinsiyetçi uygulamaların karşısında bu dönem direniş pratiklerinin de çeşitlenerek arttığı tespit edilmiştir.”
Rapora göre, “yaygın psikolojik şiddet ve cinsel taciz okulların erkek egemen şiddetin üretildiği yerler haline geldiğini gösteriyor.”
Okulda taciz
Rapordaki verilerin bazıları şöyle:
* Okullar ve üniversitelerde eğitim ve bilim emekçisi kadınlara yönelik psikolojik şiddet ve cinsel taciz oldukça fazla. Her beş eğitim ve bilim emekçisi kadından ikisi görevi sırasında psikolojik şiddete maruz kalıyor.
* Okullar ve üniversitelerde çalışan kadınların yüzde 14’ü ise cinsel tacize uğruyor. Cinsel tacize uğrayan kadınların yüzde 83’ü aynı zamanda psikolojik şiddete de maruz kalıyor.
Son dönem erkek şiddeti
* Gazete haberlerinden yapılan araştırmaya göre; bu eğitim ve öğretim döneminde en az 50 kız öğrenci ve kadın öğretmen erkek şiddetine uğradı.
* MEB istatistikleri erkek şiddetine yol açan cinsiyet eşitsizliğini gösteriyor. Okul öncesi dönemde 3-5 yaş arası okullaşma oranı yüzde 32’lerde kaldı.
Kız çocukları evde
* Geçen yıl ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğu hiçbir lise türüne kayıt yaptırmadı.
* Üniversitelerde öğrencilerin yüzde 40’ı kadın iken kadın rektör oranı sadece yüzde 14.
* Cinsiyetçiliğe ve erkek şiddetine karşı okullar, üniversiteler direniş mekanı haline geldi. (YY)
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.